Rapinoe verpest Frans feestje en leidt VS naar halve finales

28 juni 2019, 23:06

De Verenigde Staten hebben zich andermaal geplaatst voor de halve finales van het WK vrouwenvoetbal. Gemakkelijk ging het niet, maar de Amerikaanse vrouwen wonnen vrijdag in Parijs wel met 2-1 van gastland Frankrijk.

Megan Rapinoe was met twee doelpunten de matchwinner. De 33-jarige speelster kwam eerder deze week nog in het nieuws met haar opmerking dat ze niet naar het Witte Huis zou komen, mocht ze met de VS de wereldtitel grijpen. Ze is namelijk geen fan van president Donald Trump. Laatstgenoemde reageerde geïrriteerd op de woorden van Rapinoe en zei dat de VS eerst maar eens moest winnen.

In Parijs haalde Rapinoe haar gram. Ze opende al in de vijfde minuut de score in Amerikaans voordeel. Haar vrije trap bij de zijlijn van het Franse strafschopgebied vloog in één keer, door een woud van benen, in het doel: 0-1. Frankrijk had in het vervolg van de eerste helft vaker de bal dan de VS, maar tot kansen kwam het gastland nauwelijks.

Dat beeld zette zich in het begin van de tweede helft voort, al was Eugénie Le Sommer na een uur wel dicht bij de 1-1. Ze schoot in het zijnet, nadat de Amerikaanse keepster Alyssa Naeher mis zat bij een voorzet vanaf rechts. Vijf minuten later was het aan de andere kant wel raak, opnieuw dankzij Rapinoe. Ditmaal scoorde ze na een voorzet van Tobin Heath vanaf rechts. Een kwartier voor tijd dacht de VS zelfs op 0-3 te komen, maar de treffer van Heath werd afgekeurd wegens buitenspel van Lindsey Horan.

Daardoor mocht Frankrijk blijven hopen en die hoop werd alleen maar groter toen Wendie Renard tien minuten voor tijd de 1-2 binnen kopte uit een vrije trap. De Françaises zochten daarna naar de 2-2, maar de VS hield stand. Daardoor gaat dat land naar de halve eindstrijd. Sinds de introductie van het WK vrouwenvoetbal in 1991 eindigden de Amerikaanse vrouwen altijd op het podium.

De kwalificatie van de VS voor de halve finales betekent tevens dat Nederland zich kwalificeert voor de Olympische Spelen van 2020 als het zaterdag in de kwartfinale afrekent met Italië. De beste drie Europese landen van dit WK mogen namelijk afreizen naar dat evenement in Tokio. Daarvan zijn de Oranje Leeuwinnen verzekerd als ze de Italiaanse vrouwen verslaan.

De VS speelt in de halve finale tegen Engeland, dat Noorwegen donderdag met 3-0 versloeg.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen