Ajax shopt verdedigers: welke opties heeft Ten Hag straks?

30 juni 2019, 20:49   Bijgewerkt: 30 juni 2019, 23:50

Eerder vandaag werd duidelijk dat Ajax in de Mexicaan Edson Álvarez de opvolger ziet voor Matthijs de Ligt, als laatstgenoemde op korte termijn zijn transfer heeft afgerond. Mocht Álvarez daadwerkelijk naar Amsterdam komen, dan wordt hij alweer de derde defensieve versterking van Ajax in deze zomerse transferperiode. Erik ten Hag heeft dus een aantal keuzes te maken, maar welke opties heeft de trainer eigenlijk allemaal voor zijn achterhoede?

Centraal achterin

In het ijzersterke vorige seizoen waren Matthijs de Ligt en Daley Blind achterin onafscheidelijk, maar die scheiding gaat er deze zomer toch komen. De Ligt gaat een transfer maken en dus wordt er door supporters en analisten vooral gekeken hoe Ajax komend seizoen de posities centraal in de defensie in gaat vullen. Blind blijft naar alle waarschijnlijkheid 'gewoon' en lijkt een zekerheid centraal achterin, al kan hij ook nog als controlerende middenvelder uit de voeten. Álvarez zou daar als vervanger van De Ligt dus nog bij kunnen komen om met Blind de achterste as van Ajax te gaan vormen. Op het eerste oog is dat de meest simpele oplossing, maar Ten Hag heeft meer ijzers in het vuur.

Lees ook: 'Ajax zinspeelt op Mexicaan Álvarez als vervanger van De Ligt'

Linksback

Nicolas Tagliafico strijd momenteel met Argentinië op de Copa America en liet in de loop van de tweede helft van vorig seizoen al blijken in ieder geval nog een jaar bij Ajax te blijven. Het is dan ook de verwachting dat Ten Hag voor hem kiest als linksback. Maar ook hier kan de trainer kiezen uit meerdere opties. Zo is de Argentijn Lisandro Martínez aangetrokken en mag hij met zijn landgenoot gaat uitmaken wie linksachter komt te spelen. Martínez zou eventueel ook nog centraal achterin uit de voeten kunnen. Pierie is eveneens een optie voor linksback, waar hij bij Heerenveen ook zo nu en dan speelde. Bovendien zou zelfs Noussair Mazraoui nog linksback kunnen spelen in uiterste noodzaak. Daley Sinkgraven in ieder geval niet meer, want hij is vertrokken naar het Bayer Leverkussen van Peter Bosz.

Lees ook: Ajax-aanwinsten kijken uit naar nieuw seizoen: "Stond te popelen"

Rechtsback

{image[335272][right-half][]}Afgelopen seizoen brak Mazraoui door als rechtsback bij Ajax met enkele fraaie aanvallende acties en doelpunten, zoals tegen Bayern München in de Champions League. Net als Tagliafico kondigde Mazraoui ook aan te zullen blijven in Amsterdam en verwacht wordt dat Ten Hag opnieuw voor hem zal kiezen als rechtsback, gezien zijn sterke seizoen. Joël Veltman zit hem echter op de hielen en wordt gezien als back die beter is in verdedigen, waar Mazraoui juist aanvallend sterker is.

Met Mazraoui en Veltman als favorieten voor de positie van rechtsachter zal Ten Hag ook een knoop moeten doorhakken over de toekomst van Rasmus Kristensen. Gaat de Deen vertrekken, bijvoorbeeld op huurbasis? En wat te denken van talent Sergiño Dest. Zal hij alleen in Jong Ajax te zien zijn of heeft Ten Hag andere plannen met hem? Hij is immers ook nog een optie als rechtsback.

Ten Hag sprak al de verwachting uit dat hij zijn elftal voor de start van het seizoen moet verbouwen en achterin kan hij in ieder geval meteen beginnen met het afwegen van de grote lading opties die hij heeft.

Door: Mark Broersma

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen