KNVB draait ook bij wereldtitel van Oranjevrouwen verlies

2 juli 2019, 09:01

KNVB-directeur Jan Dirk van der Zee zet grote vraagtekens achter het prijzengeld op het WK Vrouwen. Nederland haalt bij een wereldtitel 3,5 miljoen euro op, in het minst gunstigste geval komt er 1,4 miljoen binnen. Volgens Van der Zee, in zijn functie verantwoordelijk voor het vrouwenvoetbal, is het te weinig.

De speelsters krijgen allemaal dezelfde premie en een deel gaat naar de KNVB. "Wij draaien verlies op dit toernooi. Daar ben ik heel open in", zegt Van der Zee in De Telegraaf. "Wij zijn een superprofessioneel land, wij investeren heel veel in dit team." Zelfs met een wereldtitel draait de KNVB verlies. "Dat doen we overigens met alle liefde. Geld is belangrijk, een WK winnen belangrijker. Dat is ook voor de verdere ontwikkeling geweldig."

Voor dit WK verdubbelde de FIFA het prijzengeld naar 26,5 miljoen euro. "Het lijkt veel geld, maar ik vind dat ze veel grotere stappen hadden moeten zetten richting de 355 miljoen euro die bij de mannen werd uitgekeerd na het WK in Rusland. Het gat had anno 2019 kleiner moeten zijn. Ik snap niet dat de FIFA met droge ogen kan beweren dat het fantastisch is wat ze hebben gedaan. Ja, ze verdubbelen het, maar als je iets wat niks is verdubbelt, is het nog steeds niks. De FIFA maakt per jaar honderden miljoenen euro's winst. Wat is nog eens 30 miljoen extra dan? Helemaal niets toch?"

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen