Verenigde Staten halen WK-finale na titanenstrijd met Engeland

2 juli 2019, 23:03

Voor de derde keer op rij staan de Verenigde Staten in de WK-finale van het vrouwenvoetbal. Het land bereikte de eindstrijd door dinsdag met 1-2 te winnen van Engeland, al was dat geen gemakkelijke klus. Amerika ontsnapte omdat Engeland in de slotfase wederom een strafschop miste en het duel met tien vrouwen moest afmaken door een rode kaart.

Zoals gewend begon de VS ook furieus aan de halve finale. Na tien minuten kopte Christen Press, de vervanger van Megan Rapinoe, de 0-1 tegen de touwen. Engeland werd overlopen, maar had een goede start van Amerika kunnen verwachten. Het land scoorde namelijk in iedere WK-wedstrijd tot dusver een goal in de eerste twaalf minuten.

Engeland had echter niet veel tijd nodig om te herstellen van de dreun. Negen minuten later zorgde goudhaantje Ellen White er namelijk voor dat het alweer 1-1 stond. Het was alweer haar zesde goal op het WK in Frankrijk. Na die treffer namen de VS weer de overhand en dat leidde de 1-2 van Alex Morgan in. De aanvalster vierde haar zesde WK-goal door het gebaar van theedrinken te maken, een symbool voor Engeland. Daarmee strooide ze zout in de Engelse wonden.

Na rust zette Engeland aan en was het zeker niet de mindere van het sterke Amerika. De ploeg maakte zelfs de 2-2 via White na een prachtige steekpass van Jill Scott, maar werd teleurgesteld omdat de VAR buitenspel had geconstateerd. Diezelfde VAR hielp Engeland in de slotfase aan een penalty. Captain Stephanie Houghton nam plaats achter de bal, maar zag haar inzet gekeerd worden door keepster Alyssa Naeher. Een drama voor Engeland, dat voor de derde keer dit toernooi een strafschop miste. Twee keer via Nikita Parris en nu dus ook met Houghton achter de bal.

De gemoederen liepen vervolgens hoog op en Millie Bright kreeg kort daarna, wat zwaar bestraft, haar tweede gele kaart bij Engeland. De Engelse vrouwen streden voor wat ze waard waren, maar hadden vervolgens niet genoeg aan de zeven minuten extra tijd. Daardoor staan de VS voor de derde keer op rij in de WK-finale, een wereldwijd record.

Zondag staat de finale op het menu. Nederland en Zweden strijden er woensdag voor om Team USA te treffen in de eindstrijd.