Dit is waarom de VS zo goed is in vrouwenvoetbal

7 juli 2019, 09:20   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Sinds het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal werd ingevoerd in 1991, eindigden de Verenigde Staten altijd op het podium. Nooit stond Amerika lager dan tweede op de wereldranglijst vrouwenvoetbal. Het Amerikaanse vrouwenteam is een topploeg, maar het succes is niet uit de lucht komen vallen. FCUpdate.nl werpt op dag van de WK-finale tegen Oranje een blik op de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal in de VS.

Speciale wet

Een belangrijke oorzaak van het Amerikaanse vrouwensucces is een speciale wet die in 1972 werd ingevoerd in de VS. 'Title IX', zoals de wet heet, zorgde ervoor dat er op het gebied van educatie niet meer op basis van geslacht mocht worden gediscrimineerd. Concreet betekende dit dat scholen en universiteiten gedwongen werden om evenveel geld te investeren in de vrouwelijke takken van sport als de mannelijke. Gelijke kansen en een gelijk budget dus voor Amerikaanse vrouwensporten. Niet voor niets werd de VS een van de eerste landen waar het vrouwenvoetbal een gerenommeerde plek kreeg in de samenleving.

Rol van scholen

Merel van Dongen kent de situatie: zij speelde 2,5 jaar voor het universiteitsteam van Alabama. De linksback van Oranje weet daardoor hoe het werkt in de States. "Tot een leeftijd van 22 jaar spelen zo'n beetje alle Amerikaanse meisjes in universiteitsteams. Daar zijn er maar liefst zo'n 4000 van", zegt ze tegen ANP. "Maar daarna houdt het voor bijna iedereen op. Er zijn maar acht of negen profteams in de Amerikaanse competitie. De paar spelers die worden uitgekozen, zijn dan ook echt héél goed. Want de clubs hebben niet een vijver om uit te vissen, maar een heel zwembad." Dat blijkt ook uit de huidige selectie, die volledig bestaat uit speelsters die in eigen land spelen. Soms worden er uitstapjes gemaakt naar Europa, maar vaak zijn die van korte duur.

Succes versterkt succes

In Nederland heeft het vrouwenvoetbal na het gewonnen EK in 2017 een vlucht genomen. Een soortgelijke ontwikkeling heeft eerder ook in Amerika plaatsgevonden. In 1971 telde het land slechts 700 vrouwelijke voetbalspeelsters op de High School. Na de eerste WK-titel in 1991 steeg dit aantal naar 121.722, wat een toename van 17.000 procent betekende. Anno 2018 waren het er 390.482.

Rapinoe

Rapinoe

Want de vrouwenploeg is in tegenstelling tot de mannen wel absolute wereldtop. Vanavond moet er van Oranje gewonnen worden in de finale. Gebeurt dat niet, dan is de sof groot. Zeker ook omdat Amerika voor het eerst twee keer achter elkaar wereldkampioen wil worden, iets wat eerder alleen Duitsland lukte. Het team van Ellis blaakt niet voor niets van het zelfvertrouwen. Verdedigster Ali Krieger verwoordde het eerder dit WK treffend, toen ze gevraagd werd naar haar mening over het feit dat veel sterspeelsters op de bank zaten. "Wij hebben het beste team en het op één na beste team van de wereld."

Door: Remco Jacobi

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen