Oranje-dagboek #28: terechte pingel, verloren finale en trots

7 juli 2019, 23:08   Bijgewerkt: 7 juli 2019, 23:29

Een maand na de start van het WK in Frankrijk stond Oranje op de plek waar het wilde staan: in de finale in Lyon. De eindstrijd werd behaald, maar de absolute droom - een gouden medaille - niet. De Leeuwinnen verloren in de eindstrijd van de Verenigde Staten (2-0) en daar viel uiteindelijk weinig op af te dingen. Het werd een dag van tranen, maar anders dan in de voorgaande duels van dit toernooi helaas van verdriet. 

Trots overheerst

Hoewel Nederland verloor, waren er bij heel veel speelsters van de Leeuwinnen bij wie de trots overheerste. Danielle van de Donk, Jill Roord, Vivianne Miedema, Dominique Bloodworth en Sarina Wiegman: ondanks vele tranen waren er opvallend veel lachende én trotse gezichten. En dat alle speelsters uit zijn op revanche bleek wel: het eerstvolgende doel is de Olympische Spelen. Alleen Jackie Groenen kon trots nog niet echt zijn. "Dat komt bij mij morgen wel", zei ze tussen de vele tranen door.

Meeste verloren finales

Ook de vierde WK-finale voor een Nederlandse voetbalploeg werd geen succes. Nederland verloor in navolging van 1974, 1978 en 2010 bij de mannen ook de eerste finale bij de vrouwen ook. Zodoende is Nederland het land met de meest gespeelde WK-finales, zonder er ook maar één te winnen. Hongarije (2), Tsjechoslowakije (2)

en Zweden (2) volgen in dit vervelende rijtje helaas op gepaste afstand. Duitsland heeft met vijf verloren finales weliswaar vaker verloren, maar won er ook weleens een. 

Terechte strafschop

Hoewel de penalty in eerste instantie zeer discutabel was, werd gedurende de wedstrijd steeds meer duidelijk dat de ingreep van de VAR wel degelijk terecht was. Niet alleen hoofdrolspeelster Stefanie van der Gragt kon zich vinden in de beslissing, ook de experts waren het met de keuze eens. Zo ook oud-scheidsrechter Mario van der Ende. "Het is gewoon een overtreding waar je op het middenveld ook voor fluit", zei hij tegenover het Algemeen Dagblad. De penalty was volgens hem dan ook een ABC'tje. 

Kritische analisten

Hoewel Nederland de finale haalde en die verloor, was er na het duel nog best veel kritiek op het toernooi van de Leeuwinnen. Pierre van Hooijdonk vond bij de NOS dat het aan de bal beter moest bij de Leeuwinnen en denk dat Oranje het dan ook makkelijker krijgt tegen mindere ploegen. Mandy van de Berg sloot zich bij die woorden aan en denkt dat er richting de Olympische Spelen nog een hoop beter moet bij Nederland. "Je moet concluderen dat het aan de bal heel weinig was door deze tactiek", zei Benno Nihom over de keuzes van Wiegman bij FOX Sports. Een mooi toernooi, maar toch met een hoop kritische analisten.

Lees ook:

Van Veenendaal beste goalie

Het WK van de Leeuwinnen in Frankrijk in beeld

Oranje strijkt 2

Sarina Wiegman: "De strafschop was een mokerslag voor ons"

Van der Gragt kan leven met gegeven penalty: "Ik raak haar wel"

Oranje op socials

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen