Oranjevrouwen op rapport: Van Veenendaal uitblinkster

7 juli 2019 – Zo dichtbij, maar ook zover weg. Lang maakten de Oranjevrouwen aanspraak op de wereldtitel, maar het kwaliteitsverschil met Verenigde Staten bleek na negentig minuten ook iets te groot. De Leeuwinnen hoeven zichzelf niets kwalijk te nemen. Met opgeheven hoofd reizen zij morgen terug naar Nederland. Eerst gaan de speelsters voor het laatst dit WK op rapport bij FCUpdate.nl na de verloren eindstrijd. 

Oranjevrouwen op rapport: Van Veenendaal uitblinkster

Op wie zet jij in vanavond? Open een account bij Bet365 en ontvang tot 100 euro bonus.
Speel bewust 18+, hands24x7.nl.

Sari van Veenendaal - 8,5
De prijs voor beste keepster van dit WK is meer dan verdiend. Ook in de finale verrichtte Sari van Veenendaal de ene na de andere cruciale redding. Vooral in de eerste helft was de doelvrouw onpasseerbaar en ze kon aan de beide tegendoelpunten na rust weinig doen. Ze hoeft zich in elk geval geen enkele zorgen te maken over een nieuwe club: voor deze transfervrije WK-uitblinkster komt echt wel een mooie club, waar ze dan nog kan werken aan het veldspel.

Desiree van Lunteren - 7,5
Desiree van Lunteren deed het naar behoren tegen Megan Rapinoe, na de finale verkozen werd tot beste speelster van het toernooi. De veelbesproken Amerikaanse kwam er maar moeilijk langs bij Van Lunteren, die verdedigend in elk geval viel overeind bleef. Dat was dit WK maar weinigen gegeven. Aanvallend was haar bijdrage beperkt, maar dat gold voor heel de achterhoede die wel heel diep stond. 

Anouk Dekker - 6
Anouk Dekker startte verrassend in de basis ten koste van Merel van Dongen. Samen met haar compagnon Stefanie van der Gragt - wat ook zo was tijdens het EK in eigen land - gaf de verdedigster maar weinig weg. Vlak voor rust raakte Dekker Alex Morgan even uit het oog, maar daar bracht de paal en Sari van Veenendaal redding. Na de tegentreffers was het beste ervan af bij Dekker, die al met al een degelijke partij speelde.

Stefanie van der Gragt - 7
Wat haalde Stefanie van der Gragt weer veel ballen weg. Zat er constant tussen, maar speelde jammerlijk genoeg wel een hoofdrol bij de Amerikaanse treffers. Van der Gragt veroorzaakte de penalty, al was het vergrijp wel heel licht. Bij de 2-0 liet de verdedigster Rose Lavelle te makkelijk aanleggen. Bewonderenswaardig hoe de uitgebluste Van der Gragt daarna verdere schade beperkte, maar haar foutjes op een bijna perfect WK wegen wel erg zwaar.

Dominique Bloodworth - 6,5
Sari Wiegman koos voor Dominique Bloodworth om de rappe Tobin Heath te beteugelen en meer fysieke kracht te krijgen. Zij kreeg verrassend de voorkeur boven Merel van Dongen, die eerder in het toernooi Kika van Es op haar beurt uit het elftal speelde. Als linksback hield Bloodworth zich prima staande tegen de Heath. Haar Amerikaanse man mag trots zijn, al blijft het aan de bal erg beperkt bij de back. 

Jackie Groenen - 5,5
Werkte zich een slag in de rondte, maar Jackie Groenen kon het verschil deze keer niet maken. Dat had deels te maken met het meer behoudende spel van Oranje. Haar verdedigende taken voerde Groenen goed uit, maar in het aanvalsspel was haar bijdrage deze keer beperkt. 

Daniëlle van de Donk - 5,5
Veroverde weer de nodige ballen en liet Oranje daarmee een paar keer gevaarlijk omschakelen. Daniëlle van de Donk was aan de bal een stuk minder. Zo leed de middenveldster slordig en duur balverlies. Dat kwam Oranje op de tweede tegentreffer te staan en zo viel de titeldroom definitief in duigen. Aanvallend was ze met in een counter wel een paar keer gevaarlijk, maar het rendement bleef steken op nul. 

Sherida Spitse - 6,5
Het kostte haar weliswaar een vroege gele kaart, maar Sherida Spitse liet meteen zien dat ze er was. Ze moest zich door de speelwijze van Nederland - net als veel anderen - wel beperken tot verdedigen. Haar traptechniek etaleerde Spitse één keer: een vrije trap in de tachtigste minuut ging maar net naast. Eigenlijk was dat het meest gevaarlijke moment van Oranje: jammer dat een vrije trap voor rust en de corners niet iets meer opleverden. 

Lineth Beerensteyn - 6
Op papier rechtsbuiten, maar dook in de praktijk veel op in de spits. Lineth Beerensteyn was in de eerste helft dreigend door voor diepte te zorgen, maar kwam tot twee keer toe net een paar centimeter tekort om echt gevaarlijk te worden en een bal op doel te schieten. Zorgde pas na de 2-0 voor het eerste (en enige) Nederlandse schot tussen de palen. Toch kon ze de twijfel rondom haar als basisspeelster zeker niet wegnemen. 

Vivianne Miedema -  6,5
Speelde meer als 'tien', met Beerensteyn veel om haar heen. In die rol kwam Vivianne Miedema weinig in het spel voor, al was ze wel in de eerste helft bij al het gevaar betrokken in de vorm van doorkoppen of aansluiten. Kreeg plotseling nog de kans op de gelijkmaker: vlak na de 1-0 slalomde de spits op het Amerikaanse doel af, maar daarbij wilde Miedema net te veel en dus stierf die mogelijkheid in schoonheid.

Lieke Martens - 5
Haar teenblessure zal er ongetwijfeld mee te maken hebben, maar Lieke Martens bracht te weinig aan de buitenkant. Eigenlijk het hele toernooi kon de Limburgse haar status niet waarmaken - wat tijdens het EK wel lukte. In de slotfase haalde Sarina Wiegman haar naar de kant en na dit zware toernooi mag Martens gaan herstellen van haar blessure. 

Invalsters
Jill Roord en Shanice van de Sanden speelden tekort om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Eredivisie

gerelateerd