UMC in Amsterdam vernieuwt onderzoek naar hartstoornissen

8 juli 2019, 13:58

Cardiologen van het Amsterdamse UMC stellen dat het hoog tijd wordt om de standaardmethode voor het meten van hartstoornissen te vernieuwen. Volgens de medici in de hoofdstad is de hartscreening voor topsporters inmiddels verouderd en kan dat mogelijk een gevaar worden. Samen met onder meer NOC*NSF, Amsterdam Movement Sciences en het Sportmedisch Centrum Papendal wordt er daarom een onderzoek ingesteld.

Dat schrijft de NOS. "Over een paar jaar weten we veel beter hoe het hart van een topsporter werkt en eruitziet", vertelt cardioloog Harald Jørstad tegenover het medium. Met het onderzoek willen de artsen in kaart brengen wat de beste methode is om het zogenoemde Lausanne-protocol, wat in 2004 werd bedacht om hartritmestoornissen om te sporen en nog altijd actief is, te vervangen.

Het protocol, waarin onder andere een hartfilmpje wordt gemaakt, moet dus worden aangepast. Jørstad: "Andere onderzoeken die we toen hadden waren óf ontzettend moeilijk, óf extreem duur. Nu kun je echo's overal maken. MRI's kunnen sneller en accurater. We kunnen de genen testen, we kunnen invasieve testen doen. We zien: hoe beter de techniek wordt, hoe beter we begrijpen hoe het hart in elkaar zit."

Het onderzoek heeft volgens de NOS indirect te maken met het drama rondom Abdelhak Nouri, wat aanstaande zaterdag 13 juli twee jaar geleden gebeurde. Dergelijke ongevallen uitsluiten is helaas onmogelijk. "Maar we hopen dat we vergelijkbare incidenten in de toekomst beter kunnen voorkomen, als we goed onderzoek doen", aldus Jørstad.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen