Troost-Ekong schiet Nigeria naar halve finale Afrika Cup

10 juli 2019, 22:56

Nigeria heeft zich woensdagavond ten koste van Zuid-Afrika geplaatst voor de halve finale van de Afrika Cup. De kwartfinale in Caïro leek af te stevenen op een verlenging, totdat de in Haarlem geboren William Troost-Ekong vlak voor het verstrijken van de reguliere speeltijd de 2-1 binnentikte. Lars Veldwijk was even daarvoor bij Zuid-Afrika binnen de lijnen gekomen.

De Nigerianen, die in de achtste finale hadden afgerekend met Kameroen, kwamen halverwege de eerste helft op voorsprong tegen Zuid-Afrika. Samuel Chukwueze (Villarreal) opende in twee instanties de score. Daarna kregen The Super Eagles een aantal mogelijkheden om de marge te verdubbelen, maar de 2-0 bleef uit.

Twintig minuten voor tijd kreeg Nigeria het deksel op de neus: Zuid-Afrika kwam op 1-1 door een rake kopbal van Bongani Zungu. Vervolgens kwam Sparta-aanvaller Veldwijk binnen de lijnen, die een paar minuten na zijn invalbeurt doelman Ronwen Williams zag misgrijpen bij een hoekschop. Troost-Ekong profiteerde daarvan en schoot de bal van dichtbij in het lege doel.

Nigeria is na Senegal het tweede land dat zich heeft gekwalificeerd voor de halve finale van de Afrika Cup. Madagascar, Tunesië, Ivoorkust en Algerije strijden donderdag voor de twee overgebleven tickets.