FC Utrecht speelt in eigen huis onfortuinlijk gelijk tegen Zrinjski

25 juli 2019, 20:35   Bijgewerkt: 25 juli 2019, 21:06

FC Utrecht heeft het eerste duel in de tweede voorronde van de Europa League tegen het Bosnische FK Zrinjski Mostar met 1-1 gelijkgespeeld. De ploeg uit de Domstad kwam voor rust totaal tegen de verhouding in op achterstand. Na een uur spelen maakte Gyrano Kerk de gelijkmaker. Utrecht leek daarna door te gaan drukken, maar scoorde enigszins onfortuinlijk niet meer.

Utrecht loopt in Bosnisch mes

De eerste helft liep eigenlijk precies volgens Bosnisch plan. De eerste kans was nog wel voor FC Utrecht, want na een kleine tien minuten loste Sander van de Streek een schot dat werd geblokt door doelman Ivan Brkic. Niet kort daarna loste ook Zrinjski een schot, maar David Jensen kon moeiteloos redden. Na ruim een kwartier spelen volgde de grootste kans. Gyrano Kerk gaf mee aan Justin Lonwijk, maar de revelatie van de voorbereiding kwam niet goed uit en punterde naast.

De thuisploeg probeerde zich door de Bosnische muur te voetballen, maar dat lukte maar mondjesmaat. De gasten lieten op hun beurt weinig zien, maar het bleef oppassen voor een gevaarlijke counter. Daarvoor kwam Zrinjski inmiddels, want het merendeel van de spelers verkoos het strafschopgebied duidelijk tot meest favoriete plek op het veld.

Aanvoerder Willem Janssen kreeg de volgende mogelijkheid namens Utrecht, maar hij kopte na ruim twintig minuten ongelukkig over. Een klein kwartier én een drinkpauze verder was het dan wel raak. Uit een van de counters, die begon in de zestien van de Bosniërs, was het Miljan Govedarica die de openingstreffer maakte. Hij kapte daarbij Emil Bergström knap uit en schoot raak in de lange hoek: 0-1. Op slag van rust leek Utrecht de bordjes alsnog in evenwicht te zetten, maar op aangeven van Leon Guwara stuitte Lonwijk van dichtbij opnieuw op Brkic.

Utrecht weigert door te drukken

Waar het eerste kwartier na rust zich voltrok zonder noemenswaardige momenten, was het uitblinker Gyrano Kerk die na een uur spelen voor nieuwe hoop zorgde door kiezelhard de gelijkmaker tegen de touwen te schieten. Na een actie van Vaclav Cerny kreeg de buitenspeler de bal via het hoofd van een van de Bosniërs voor zijn voeten. Kerk nam de bal met succes ineens op de slof: 1-1.

Dat zorgde voor nieuwe energie aan Utrecht-zijde. Het publiek schaarde zich achter het elftal van John van den Brom, die in zijn eerste wedstrijd voor de Utrechters geel kreeg wegens aanmerkingen op de leiding, en Utrecht zocht volop de aanval. De gasten verloren aanvoerder Slobodan Jakovljevic en waren twintig minuten voor tijd daarmee uitgewisseld.

De thuisploeg zette een aantal keren flink aan, maar kon maar niet tot uitgespeelde kansen komen. Pech en kennelijk een gebrek aan ritme gingen daarbij hand in hand. Drie minuten voor tijd kreeg Nick Venema de grootste kans, maar van dichtbij schoot de spits onbegrijpelijk naast. Ook de acht minuten blessuretijd brachten ondanks Utrechts aandringen geen verandering meer in de stand.

Opstelling en beoordelingen*

FC Utrecht: David Jensen 6,5; Leon Guwara 6, Willem Janssen 6, Emil Bergström 5,5, Sean Klaiber 6; Simon Gustafson 5,5, Sander van de Streek 6 (79. Urby Emanuelson -), Adam Maher 6; Václav Cerny 5,5 (62. Patrick Joosten 6), Justin Lonwijk 4,5 (56. Nick Venema 5), Gyrano Kerk 7.

Man of the match: Gyrano Kerk

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling