Ajax' honger naar prijzen ondanks alle successen nog niet gestild

28 juli 2019, 09:08   Bijgewerkt: 28 juli 2019, 09:33

Twee en een halve maand na het winnen van de landstitel voegde Ajax zaterdag weer een prijs toe aan zijn palmares door in de strijd om de Johan Cruijff Schaal PSV met 2-0 te verslaan. Vanaf het eerste fluitsignaal toonde het team van trainer Erik ten Hag nog altijd hongerig te zijn. Het startschot voor de jacht naar meer prijzen heeft geklonken, met Dusan Tadic en Daley Blind als aanjagers.

Het landskampioen, de bekerwinst en de halve finale van de Champions League. Ajax overtrof afgelopen seizoen alle verwachtingen en maakte een jaar mee dat men zich in Amsterdam nog lang zal heugen. Dat het knap lastig wordt om vorig seizoen te evenaren -laat staan overtreffen - is evident. De verwachte exodus is weliswaar vooralsnog uitgebleven, maar door het vertrek van Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong heeft Ajax behoorlijk aan kwaliteit ingeboet.

Nieuwe spelers dienen zich aan

Andere spelers zullen moeten opstaan nu De Ligt en De Jong niet meer rondlopen in Amsterdam. Aankoop of talent: dat maakt niet uit. "We blijven in ieder geval hetzelfde doen: altijd de tegenstander onder druk zetten en de wedstrijd proberen te domineren. Matthijs en Frenkie zijn geweldige spelers. Ze waren belangrijk voor ons en we zullen ze missen, maar nu zullen andere spelers hun kans moeten pakken", aldus Tadic in de mixed zone van de Johan Cruijff ArenA.

Net als Schuurs gaf ook Sergiño Dest tijdens de voorbereiding zijn visitekaartje af. De achttienjarige verdediger maakte gedurende de oefencampagne dusdanig veel indruk goed dat Ten Hag tegen PSV een basisplaats voor hem inruimde. Als linksback hield Dest zich aardig bij zijn officiële debuut. "Hij ontwikkelt zich goed", aldus Tadic. "Tot nu toe maakt hij een goede indruk. Maar het is een jonge speler die de tijd moet krijgen. Hij moet hard blijven werken en dan zal hij steeds beter worden."

Ten opzichte van het kampioensduel op de Vijverberg startte Ajax tegen PSV met zeven andere spelers. Blind, weliswaar op het middenveld in plaats van achterin, begon de wedstrijd. Hij onderschrijft de woorden van Tadic: Ajax gaat met andere spelers op dezelfde voet verder. "Onze principes zijn duidelijk. Het is niet zo dat we een heel andere manier van spelen hebben nu er andere spelers bij zijn. Voor ons verandert er niks, het is vooral aanpassen voor de nieuwe jongens. En ik denk dat duidelijk te zien is dat dat goed gaat", aldus de maker van de 2-0.

Vliegende start

Tegen PSV had Ajax weinig tijd nodig om te laten zien dat er al aardig wat vastigheden ingeslepen zijn. De Amsterdammers schoten uit de startblokken en openden binnen een minuut de score via Kasper Dolberg. De Deense spits maakte de 1-0 uit een fraaie aanval en is daardoor nu houder van het record voor snelste doelpunt in de Johan Cruijff Schaal. De openingsgoal was een bepalend moment in de wedstrijd, evenals de beslissing van Dennis Higler om Jorrit Hendrix tot tweemaal toe geen tweede gele kaart te geven en het tweede Ajax-doelpunt goed te keuren.

Na het tweede Ajax-doelpunt kreeg PSV nog een aantal aardige mogelijkheden om de aansluitingstreffer te maken, maar de overwinning en daarmee de eerste prijs van het seizoen kwam niet meer in gevaar. Een échte prijs, vindt Blind. "We vechten een heel jaar om voor deze prijs te kunnen spelen. We gingen zeker niet de wedstrijd in met het idee: effe lekker voetballen en we zien wel waar het eindigt. We wilden deze prijs pakken en hoe dat maakte niet uit."

Opmaat naar meer

De eerste prijs van het seizoen moet voor Ajax vooral een opmaat naar meer zijn. De voorbereiding is nog maar net afgelopen of er staan alweer wedstrijden voor de deur die het seizoen kunnen maken of breken. Binnenkort neemt Ajax het in de derde voorronde van de Champions League op tegen ongeslagen Grieks kampioen PAOK Saloniki. Overleven de Amsterdammers dat tweeluik, dan wacht ze nóg een kwalificatieronde.

Ajax supporters fans publiek aanhang sfeer

Ajax supporters fans publiek aanhang sfeer

Het is ook nog even gissen naar wie de aanvoerdersband draagt tegen de Griekse tegenstander. Door het vertrek van De Ligt naar Juventus moet Ten Hag een nieuwe captain kiezen. Tadic en Blind zijn de belangrijkste kandidaten om de erfenis van de Golden Boy over te nemen. Tegen PSV had Tadic de aanvoerdersband om de arm, maar na afloop kon de Serviër niet bevestigen dat de definitieve keuze op hem was gevallen. "Aanvoerder zijn verandert niets. Het belangrijkste is dat we doen wat het beste is voor Ajax", zegt de aanvaller, die meer prijzen wil winnen. "Er is altijd druk bij Ajax en die vind ik lekker. We moeten kampioen worden en weer de Champions League in."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen