De Glazen Bol deel II: Feyenoord wint beker, FC Emmen verrast

30 juli 2019, 09:11   Bijgewerkt: 30 juli 2019, 12:38

Prolongeert Ajax de titel of krijgen de Amsterdammers een opvolger? Voor welke club wordt de KNVB Beker een prooi? En voor wie ligt er aan het einde van dit seizoen een enkeltje naar de Eerste Divisie klaar? Met de start van de Eredivisie voor de deur halen de redacteuren van FCUpdate.nl hun glazen bol uit de kast en wagen zij zich aan een voorspelling. In deel II waagt redacteur Vincent Houttuin zich aan een voorspelling.

{image[335729][right-half][]}Kampioen: Ajax

Het is een beetje voorspelbaar, maar Ajax is ook dit seizoen dé te kloppen ploeg. Dat de Amsterdammers na het winnen van de landstitel en de beker nog niet verzadigd zijn, bleek afgelopen weekend wel in de strijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV (2-0 winst). Ajax is met Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt twee sterkhouders kwijtgeraakt, maar verder is de selectie vrij intact gebleven. En dat mag een klein wonder genoemd worden gezien Ajax' Europese succesjaar. David Neres gaat misschien nog weg, maar Hakim Ziyech blijft mogelijk nog een jaartje plakken. Zelfs áls zij een transfer maken, dan nog heeft Ajax genoeg kwaliteit in huis om hun vertrek op te vangen. Met de komst van onder anderen Lisandro Martínez, Razvan Marin, Quincy Promes en Edson Álvarez heeft trainer Erik ten Hag er zelfs een paar luxeproblemen bij gekregen. PSV is de enige club die Ajax van de landstitel kan afhouden, maar ten opzichte van vorig seizoen lijkt het gat tussen de clubs alleen maar groter te zijn geworden. Dat is ook terug te zien in de cijfers: Ajax gaf deze zomer meer dan twee keer zoveel geld uit als belangrijkste concurrent.

{image[335470][right-half][]}Verrassing: FC Emmen

Er is deze zomer een hoop gebeurd in Emmen. Meer dan twintig spelers vertrokken bij de nummer veertien van vorig seizoen en twaalf spelers werden aangetrokken. Daar zitten een paar tussen die het zomaar heel leuk kunnen gaan doen in de Eredivisie. Wat te denken van Marko Kolar, vorig seizoen nog topscorer van het Poolse Wisla Krakow. Of Shani Tarashaj, een vijfvoudig Zwitsers international die voor twee seizoenen wordt gehuurd van Everton. Daarnaast wist Emmen ondanks de interesse van streekgenoot FC Groningen zowel Glenn Bijl als Nick Bakker langer aan zich te binden. Emmen heeft flink doorgeselecteerd en is ten aanzien van vorig seizoen (op papier) alleen maar sterker geworden. Het linkerrijtje is wat te hoog gegrepen voor het team van trainer Dick Lukkien, maar directe handhaving zit er gewoon weer in. En dat mag gerust een verrassing worden genoemd.

{image[335771][right-half][]}Tegenvaller: Vitesse

Zeven oefenwedstrijden, slechts één overwinning. De voorbereiding van Vitesse is verre van vlekkeloos verlopen. Ja, er zat een knap gelijkspel tussen Bayer Leverkusen (1-1) tussen, maar trainer Leonid Slutsky is ongetwijfeld niet helemaal tevreden over de oefencampagne. Met Riechedly Bazoer en Oussama Tannane haalde de club uit Arnhem twee grote namen in huis, maar hun carrière zit al een aantal jaar in een neerwaartse spiraal. Daarnaast zal het gemis van Martin Ødegaard groot zijn. Op papier moet Vitesse zich kunnen meten met FC Utrecht en AZ, maar dat zal komend seizoen niet gebeuren. FC Groningen, Heracles Almelo, sc Heerenveen en misschien ook FC Twente, dat zijn de clubs waarmee de Arnhemmers moeten concurreren voor een plekje in de play-offs om Europees voetbal.

{image[335772][right-half][]}Directe degradanten: RKC Waalwijk en Fortuna Sittard

Promovendi weten in hun eerste seizoen in de Eredivisie vaak te verrassen, maar dat zal RKC Waalwijk niet doen. De Waalwijkers promoveerden vorig seizoen vanuit de Eerste Divisie door de play-offs te winnen. In het reguliere seizoen eindigde het team van trainer Fred Grim echter slechts op de achtste plaats, achter bijvoorbeeld TOP Oss en Almere City FC. RKC heeft weliswaar een aantal nieuwe spelers aangetrokken, maar geen van hen heeft ervaring op het hoogste niveau. Misschien dat de Waalwijkers in de eerste speelrondes nog kunnen verrassen, maar aan het einde van het rit zullen ze bij de laatste twee staan. Datzelfde geldt voor Fortuna Sittard, dat met Andrija Novakovich, Lazaros Lamprou, Ahmed El Messaoudi en Finn Stokkers meer dan de helft van de doelpuntenproductie van afgelopen seizoen is kwijtgeraakt. Het is voor de Limburgers te hopen dat spelmaker Mark Diemers, die in beeld zou zijn bij AZ, wél blijft. Met deze selectie krijgt Fortuna het al lastig genoeg. 

{image[335648][right-half][]}Bekerwinnaar: Feyenoord

Een bekerwinnaar voorspellen is moeilijk. Ajax heeft kwalitatief én kwantitatief gezien de sterkste selectie van alle Nederlandse clubs, maar de Amsterdammers zullen hun pijlen met name richten op de Eredivisie en de Champions League of Europa League. Feyenoord gaat de landstitel niet winnen, dus is het bekertoernooi voor de Rotterdammers de enige manier om een prijs te pakken. Jaap Stam zal daarom in tegenstelling tot zijn collega's in Amsterdam of Eindhoven nooit met een B-elftal aantreden in een bekerwedstrijd. En aangezien Feyenoord in de beker toch bijna altijd een thuiswedstrijd loot, is de Rotterdamse formatie een goede, misschien wel de belangrijkste kanshebber om de dennenappel te winnen.

{image[335773][right-half][]}Promovendi: Excelsior en De Graafschap

Net als vorig seizoen kent de Eerste Divisie veel titelfavorieten. FC Twente is er niet meer bij, maar met NAC Breda, Roda JC en NEC herbergt de competitie een aantal clubs dat nog niet eens zo heel lang geleden vaak in de middenmoot van de Eredivisie eindigde. Zij zullen wellicht via de play-offs promotie kunnen afdwingen, maar bij de eerste twee eindigen zit er niet in. Ook clubs als Go Ahead Eagles en SC Cambuur hebben net wat te weinig kwaliteit om direct te promoveren. Excelsior en De Graafschap worden kampioen en runner-up. Beide clubs degradeerden afgelopen seizoen uit de Eredivisie en met name de Kralingers hebben zich uitstekend geroerd op de transfermarkt. Onder meer Rai Vloet, Kyle Ebecilio, Sander Fischer, Thomas Verhaar en Joël Zwarts kwamen naar Woudestein. Dat zijn spelers die bij clubs uit het rechterrijtje van de Eredivisie ook niet zouden misstaan.

De Glazen Bol deel I: Ajax pakt de dubbel

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen