Historie geeft Twente, Sparta en RKC hoop op handhaving

31 juli 2019, 13:21   Bijgewerkt: 31 juli 2019, 14:45

Net als vorig seizoen kent de Eredivisie ook de komende jaargang drie nieuwe gezichten. FC Twente, RKC Waalwijk en Sparta Rotterdam klommen vanuit de Eerste Divisie op richting het hoogste podium en zullen er vanzelfsprekend alles aan doen om dat avontuur langer te laten duren dan slechts één seizoen. Kijkend naar de recente seizoenen in de Eredivisie is de kans groot dat de drie ploegen zich inderdaad handhaven, want veel promovendi wisten de laatste jaren het vege lijf te redden bij hun rentree.

Om een beeld te krijgen van de prestaties van gepromoveerde clubs in hun eerste seizoen op het hoogste niveau, hebben we de laatste tien Eredivisie-seizoenen bekeken. In die tien seizoenen, van 2009/2010 tot en met 2018/2019, zagen we in totaal 22 gepromoveerde clubs. Via het kampioenschap in de Eerste Divisie of de play-offs maakten zijn de stap omhoog. Sommige van die 22 clubs degradeerden een paar jaar later weer en kwamen vervolgens weer terug. Van die 22 promovendi lukte het slechts zes niet om handhaving in het eerste seizoen te realiseren.

Overzicht promovendi die in eerste seizoen meteen weer degradeerden:

2009/2010: RKC Waalwijk

2012/2013: Willem II

2014/2015: FC Dordrecht

2015/2016: De Graafschap

2016/2017: Go Ahead Eagles

2018/2019: De Graafschap

Vaarwel

Na twee goede seizoenen voor de gepromoveerde clubs ging er in het seizoen 2012/2013 toch weer een promovendus ten onder. PEC Zwolle bleef er met een elfde plaats in, maar Willem II werd hekkensluiter en daalde af. Het seizoen daarna handhaafden SC Cambuur en Go Ahead Eagles zich keurig op een twaalfde en dertiende plaats. Aan het begin van het seizoen 2014/2015 deden er drie nieuwe clubs mee en bleven Willem II en Excelsior erin met een negende en vijftiende plaats. Alleen nummer laatst FC Dordrecht zei de Eredivisie na één seizoen weer vaarwel. In het seizoen 2015/2016 waren er weer drie nieuwe clubs: NEC, De Graafschap en Roda JC. Een van hen redde het niet: De Graafschap werd zeventiende en vloog eruit in de play-offs.

De feiten rond gepromoveerde clubs in de laatste tien seizoenen kunnen FC Twente, Sparta Rotterdam en RKC Waalwijk moed geven. De kans dat we minimaal twee van hen ook in het seizoen 2020/2021 in de Eredivisie zullen zien, is zeer groot. De laatste tien jaar kwam het immers nooit voor dat twee gepromoveerde club er na hun eerste seizoen direct weer uitvlogen en bij drie clubs al helemaal niet. De kans dat er toch één ploeg moet afdalen, is een stuk groter. Welke dat zal zijn, is nu koffiedik kijken.

{image[335780][right-half][]}Versterkingen

De drie gepromoveerde clubs houden zich tot nu toe relatief rustig op de transfermarkt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld mededegradatiekandidaat FC Emmen, dat al een karrevracht aan aankopen binnenhaalde. Sparta haalde een aantal ervaren krachten zoals Bryan Smeets, Jurgen Mattheij en Khalid Karami en legde ook de gewenste keeper vast. Twente legde met Paul Verhaegh een brok ervaring vast en verwacht veel van het Japanse talent Keito Nakamura. RKC haalde een aantal jonge spelers en investeerde hun geld deels in een natuurgrasmat. Dat is ook wat waard.

Op basis van de marktwaarden van de verschillende selecties in de Eredivisie is RKC de zwakste broeder. Volgens website Transfermarkt hebben zij een selectiewaarde van 6.83 miljoen euro. Bij Sparta (14.18 miljoen) en FC Twente (12 miljoen) ligt dat een stuk hoger. Enige voordeel voor de fans uit Waalwijk: een zak geld heeft nog nooit een doelpunt gemaakt, zei Johan Cruijff ooit.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen