Van Dijk, De Ligt én De Jong op shortlist FIFA Speler van het Jaar

31 juli 2019, 16:08   Bijgewerkt: 29 augustus 2019, 15:50

Virgil van Dijk, Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong maken kans om verkozen te worden tot FIFA Speler van het Jaar. Zij behoren tot de shortlist van slechts tien spelers. Dat heeft de wereldvoetbalbond woensdagmiddag bekendgemaakt. De Nederlanders hebben concurrentie van Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Eden Hazard, Harry Kane, Sadio Mané, Kylian Mbappé en Mohamed Salah.

Het is geen verrassing dat Van Dijk één van de genomineerden is. De Oranje-captain wordt zelfs beschouwd als grootste kanshebber voor de eretitel. Met Liverpool won de verdediger afgelopen seizoen de Champions League en liep hij op een haar na de Engelse landstitel mis. Ondanks dat Van Dijk de Premier League niet won, werd hij wel verkozen tot beste speler van de Engelse competitie.

Een stuk verrassender is dat De Ligt en De Jong zijn genomineerd. De jonge Nederlanders maakten afgelopen seizoen zowel bij Ajax als Oranje veel indruk. Dat leverde beiden een transfer op. De Ligt, die in december werd verkozen tot Golden Boy, verkaste onlangs voor een bedrag van 75 miljoen euro over naar Juventus. De Jong is komend seizoen in het shirt van FC Barcelona te bewonderen. Hij levert Ajax maximaal 86 miljoen euro op.

Eén van de drie Nederlanders kan de opvolger worden van Luka Modric, die vorig seizoen werd verkozen tot speler van het jaar. De concurrentie is echter wel heel stevig. Messi en Ronaldo worden naast Van Dijk als belangrijkste kanshebbers voor de eretitel beschouwd. De Argentijn werd landskampioen met FC Barcelona en won de Gouden Schoen door topscorer van Europa te worden. De Portugees won de Italiaanse titel met Juventus en de Nations League moet Portugal.

Wie de prijs uiteindelijk wint, wordt op 23 september bekendgemaakt. Vier groepen kunnen hun stem uitbrengen: bondscoaches, aanvoerders van nationale elftal, een clubje journalisten en supporters (via een poll). Naast Van Dijk, De Ligt en De Jong kregen nóg drie andere Nederlands woensdag een eervolle nominatie: Sarina Wiegman, [a,https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/353851/ten-hag-genomineerd-voor-eervolle-fifa-s-coach-van-het-jaar/,_blank,Erik ten Hag] en [a,https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/353854/miedema-maakt-kans-op-fifa-s-voetbalster-van-het-jaar/,_blank,Vivianne Miedema]. Wiegman is genomineerd voor de prijs van beste vrouwencoach, Ten Hag kan bij de mannen de prijs winnen en Miedema maakt kans op FIFA's voetbalster van het jaar.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen