City langs Liverpool in Engelse supercup na misser Wijnaldum

4 augustus 2019, 18:13

Manchester City heeft de Community Shield voor het tweede seizoen op rij gewonnen. De kampioen van Engeland versloeg Liverpool na strafschoppen (5-4), omdat Georginio Wijnaldum als enige miste. In reguliere speeltijd hadden The Reds kansen gehad op de winnende, maar lag matchwinner Claudio Bravo keer op keer in de weg, al kreeg hij af en toe wat hulp van paal, lat én Kyle Walker.

Dat het op penalty's aan moest komen, mocht City vooral danken aan de Chileense keeper. Liverpool was in de slotfase veel sterker dan Manchester City, dat al na twaalf minuten voetbal op voorsprong was gekomen. Vlak nadat Leroy Sané, hij staat in de belangstelling van Bayern München geblesseerd naar de kant moest en werd vervangen door Gabriel Jesus, werkte Raheem Sterling na een voorzet van David Silva van dichtbij de 0-1 binnen. Voormalig PSV'er Angeliño zag het vanaf de bank, waar hij heel het duel zou blijven, aan.

Hoewel The Citizens ook nog kansen kregen op een doelpunt, werd Liverpool beetje bij beetje sterker. Met name in het laatste half uur waren The Reds een stuk sterker. Virgil van Dijk kopte op de lat, terwijl ook Mohamad Salah kans op kans kreeg, maar continu ongelukkig was: hij raakte onder andere tweemaal de paal. Ook Naiby Keïa zag zijn inzet gekeerd worden.

Via een kopbal van Joël Matip, op aangeven van Virgil van Dijk, werd het een kleine tien minuten voor tijd alsnog gelijk (1-1), waarna Liverpool nog een aantal kansen kreeg op de winnende. Keer op keer lag Claudio Bravo in de weg - onder andere bij een poging van Xherdan Shaqiri - totdat Salah in de 93ste minuut de bal over de goalie heenwerkte en de winnende leek te maken. Kyle Walker bracht op de doellijn echter heel knap redding, waardoor er penalty's genomen moesten worden.

En ook in de penaltyreeks maakte Bravo een uitstekende indruk. De Chileen is een befaamd penaltypecialist en daar kreeg Georginio Wijnaldum mee te maken. Zijn inzet werd gestopt door de Manchester City-goalie, die bij elke vrijwel pingel dichtbij zat op Wembley. Maar omdat het de enige misser was in de reeks, pakt Pep Guardiola net als vorig seizoen met Manchester City de Community Shield. Het is alweer de 28ste prijs in de loopbaan van de Catalaan.