AZ zet Fortuna Sittard in sterke tweede helft ruim aan de kant

4 augustus 2019, 21:57

AZ heeft zijn eerste wedstrijd in het Eredivisie-seizoen winnend afgesloten. Fortuna Sittard hield lang stand, maar stortte in de tweede helft volledig in elkaar. Binnen enkele minuten besliste AZ het duel en de teller stopte pas bij vier doelpunten. De uitblinkers aan AZ-zijde waren, net zoals tegen BK Häcken donderdag, Myron Boadu en Calvin Stengs: 4-0.

AZ nam meteen vanaf het eerste fluitsignaal het heft in handen tegen de bezoekers uit Sittard. De tegenstander werd snel onder druk gezet en dat resulteerde meteen in het eerste gevaar. Oussama Idrissi en Fredik Midtsjø namen het doel van Alexei Koselev onder vuur, maar tweemaal was de Fortuna-keeper een sta-in-de-weg voor de AZ-voetballers.

In de twaalfde minuut stond het publiek in het stadion massaal op om te applaudisseren. Fernando Ricksen, voormalig speler van beide teams en strijdend tegen de spierziekte ALS, werd een hart onder de riem gestoken. Een prachtig gebaar van de supportersgroepen en daarmee ook een van de schaarse hoogtepunten in de eerste helft. Halverwege de eerste helft was de AZ-storm namelijk gaan liggen. Fortuna kreeg de kans om de bal rond te spelen, maar kwam niet tot kansen. Namens AZ probeerde Owen Wijndal het van afstand, maar ook nu lette Koselev goed op.

Vlak voor rust kreeg Fortuna pas een eerste mogelijkheid om in de buurt van het AZ-doel te komen. De uitploeg kreeg een vrije trap op een gevaarlijke positie, maar Mark Diemers raakte de bal totaal verkeerd waardoor deze hoog over het doel van Marco Bizot vloog. Na de pauze was AZ beter bij de les: al snel bracht Ron Vlaar zijn ploeg op voorsprong uit een hoekschop van Stengs. De verdediger kreeg de bal ietwat gelukkig tegen zijn been en een kansloze Koselev zag deze in de verre hoek verdwijnen.

Met dit doelpunt was het verweer van Fortuna gebroken. Een minuut later leverde Diemers de bal knullig in bij Boadu, die Idrissi vrij voor het doel zette. De vleugelaanvaller schoot de bal koeltjes langs Koselev voor de 2-0. Fortuna was na deze treffers volledig de weg kwijt en kreeg al snel een volgende tik te verwerken. Stengs zette Boadu met een prima steekpass vrij voor Koselev. De AZ-spits twijfelde niet en schoot de bal kiezelhard via de Fortuna-keeper in het doel: 3-0.

Na de derde treffer ging bij AZ de voet van het gaspedaal met het oog op de wedstrijd tegen FK Marioepol van aanstaande donderdag. De thuisploeg maakte nog wel een vierde treffer: Stengs gaf de bal vanaf rechts goed voor op de vrijstaande Yukinari Sugawara, die zijn debuut in de Eredivisie opluisterde met een doelpunt. Zo kan AZ dus met een goed gevoel afreizen naar Oekraïne, waar de ploeg gaat strijden voor een plek in het hoofdtoernooi van de Europa League. Voor Fortuna is er volgende week een kans op eerherstel, als ze het in eigen huis op gaan nemen tegen Heracles Almelo.

Opstellingen en beoordelingen*:

AZ: Marco Bizot 6,5; Yukinari Sugawara 7, Ron Vlaar 7, Stijn Wuytens 6,5, Owen Wijndal 7; Fredrik Midtsjø 7,5, Teun Koopmeiners 6,5, Thomas Ouwejan 6,5; Calvin Stengs 8, Myron Boadu 8 (Ferdy Druijf 6,5), Oussama Idrissi 7 (Jordy Clasie 6,5)

Fortuna Sittard: Alexei Ko?elev 6; Felix Passlack 5, Branislav Ni?aj 5,5, Gregoire Amiot 6, Mica Pinto 6,5; Alejandro Carbonell 5,5, Jorrit Smeets 5,5, Adnan Ugur 6,5 (Dimitrios Ioannidis 6), Mark Diemers 5; Rasmus Karjalainen 5 (Agim Zeka 6), Vitalie Dama?can 5

Man of the Match: Myron Boadu

*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling