Winnend Sparta drukt VVV-Venlo in laatste half uur kopje onder

9 augustus 2019, 21:58

De rentree in de Eredivisie is Sparta vooralsnog uitstekend bevallen: De Kasteelheren lieten zondag nog twee punten liggen in De Kuip, maar pakten vrijdagavond wél het volle pond tegen VVV-Venlo. De degelijke Noord-Limburgers kwamen op voorsprong dankzij een prachtige vrije trap van Peter van Ooijen en hadden de wedstrijd vervolgens lange tijd onder controle. In het laatste half uur denderde Sparta echter over de gasten heen: Halil Dervisoglu, Ragnar Ache, Abdou Harroui en Lars Veldwijk zorgden voor een ruime 4-1 zege.

Sparta begon met dezelfde opstelling als zondagmiddag in De Kuip: de als invaller scorende Veldwijk begon wederom op de bank en Dervisoglu, die per 1 januari naar Brentford vertrekt, kon beginnen aan zijn afscheidstournee in de Eredivisie. Bij VVV maakte Steffen Schäfer zijn Eredivisie-debuut, waardoor Damian van Bruggen naar de bank werd verwezen.

Na de eerste minuut leek Sparta op voorsprong te komen, maar de bal caramboleerde via de voet van Ache net naast. Sparta hield het initiatief, maar VVV kwam na twintig minuten op voorsprong. Van Ooijen mocht aanleggen voor een gemakkelijk gegeven vrije trap en krulde de bal schitterend over de muur: 0-1.

Sparta moest even bijkomen en VVV behield de controle, hoewel het nog een aantal keren goed wegkwam. Ache passeerde Thorsten Kirschbaum na een corner, maar zijn kopbal eindigde tegen de lat. Harroui was dichtbij de gelijkmaker met een schot in de verre hoek, maar Kirschbaum redde met een knappe zweefduik.

Het begin van de tweede helft verliep zonder al te veel problemen voor VVV, maar na een uur spelen stond Sparta plotseling op voorsprong. Dervisoglu zorgde met een individuele actie en een schot in de verre hoek voor 1-1 en Ache tikte op aangeven van Abdou Harroui de 2-1 binnen. Aan de goal leek een overtreding van Harroui op Roel Janssen vooraf te gaan, maar de VAR schaarde zich achter de beslissing van arbiter Bas Nijhuis.

Het tot dan toe passieve VVV moest plotseling het spel maken, maar vormde totaal geen bedreiging meer voor Sparta. Acht minuten voor tijd viel de wedstrijd definitief in het slot: Bryan Smeets gaf perfect voor en Harroui zorgde met een fraaie kopbal voor de 3-1. De ingevallen Lars Veldwijk miste aanvankelijk een open kans op de 4-1, maar zorgde vlak voor het ingaan van de blessuretijd alsnog voor een royaal uitgevallen overwinning.

Sparta komt volgende week zaterdagavond weer in actie: de ploeg van Henk Fraser reist af naar ADO Den Haag. VVV komt tegelijkertijd in de eigen Koel in actie tegen Ajax.

Opstellingen en beoordelingen*

Sparta Rotterdam: Tim Coremans 5; Dirk Abels 7, Bart Vriends 6, Jurgen Mattheij 6.5, Lassana Faye 5; Abdou Harroui 7.5, Adil Auassar 5, Bryan Smeets 6.5, Mohamed Rayhi 5.5 (89. Dante Rigo -); Ragnar Ache 7 (86. Laros Duarte -), Halil Dervisoglu 7 (86. Lars Veldwijk -)

VVV-Venlo: Thorsten Kirschbaum 6.5; Tobias Pachonik 5, Steffen Schäfer 6, Nils Röseler 6.5, Roel Janssen 5.5 (71. Samuel Scheimann -); Johnatan Opoku 5.5 (73. Jerome Sinclair -), Richard Neudecker 6.5, Evert Linthorst 7; Haji Wright 5 (84. Tristan Dekker -), Elia Soriano 4.5, Peter van Ooijen 7

Man of the match: Abdou Harroui

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!