Liverpool pakt de Europese Supercup na penalty's tegen Chelsea

14 augustus 2019, 23:46   Bijgewerkt: 14 augustus 2019, 23:57

Liverpool heeft de Europese Supercup woensdagavond gewonnen. Na een hevige tweestrijd tussen de Engelse topclubs waarin Olivier Giroud, Jorginho (namens Chelsea) en Sadio Mané (namens Liverpool) hadden gescoord (2-2), brachten strafschoppen de beslissing. The Reds namen die perfect, terwijl namens The Blues invaller Tammy Abraham als laatste nemer wél miste: 5-4.

Zonder Georginio Wijnaldum - hij begon naast Ki-Jana Hoever op de bank - in het elftal, begon Liverpool matig tegen Chelsea. Net als tegen Manchester United afgelopen zondag maakte Frank Lampard voor de pauze met zijn elftal veel indruk, al kwam dat mede en vooral doordat N'Golo Kanté weer fit genoeg was om te beginnen. Met hem en Jorginho (met Jorghino op het shirt) was Chelsea de sterkste in Istanbul en kreeg het kansen via Pedro (lat) en Giroud (voorlangs).

Dat Giroud op aangeven van Pulisic na ruim een half uur de score opende, was dan ook geen toeval. De Amerikaan had een heerlijke steekpass in huis en de Franse targetman passeerde vervolgens Adrian - die de geblesseerde Alisson Becker verving. Heel lang kon Frank Lampard daar echter niet van genieten, want direct na de thee maakte Sadio Mané gelijk in een absolute storm van Liverpool. Met Roberto Firmino voor Alex Oxlade-Chamberlain in de ploeg gingen The Reds vol op jacht naar de gelijkmaker en na goed doorgaan van Mané was die snel bereikt.

Frappart

Frappart

In die fase van de wedstrijd konden beide ploegen winnen: Virgil van Dijk (lat), Mohamed Salah (voorlangs) en Firmino (naast) ontbeerden geluk voor een doelpunt namens Liverpool, terwijl Chelsea met Pedro (geblokt), Mount (afgekeurd) en Kurt Zouma (over) ook dichtbij een treffer was. En wie zou scoren in de reguliere tijd, zou ook winnen. Maar geen van beide teams lukte het om nog een treffer te forceren, waardoor net als in drie van de laatste vier voorgaande edities verlenging moest bepalen wie de Europese Supercup zou winnen.

Verlenging én strafschoppen

Niet veel later was Abraham heel dicht bij de 2-3, maar die poging ging net voorlangs. In de tweede verlenging schoot Mount ook nog knap in, maar bood Adrian redding en niet veel later schoot Pedro naast. Omdat er niet gescoord werd, moesten strafschoppen de finale beslissen. De eerste acht penalty's gingen allemaal raak - waarbij die van Ross Barkley en Mount heerlijk in de kruising gingen - waardoor het sudden death werd. De eerste misser zou dodelijk zijn en dat werd de poging van Abraham: hij schoot na een rake strafschop van Mohamed Salah zijn pingel door het midden en zag Adrian de bal met de voet keren: 5-4.

Daarmee verliest Chelsea voor de derde keer op rij een Supercup, terwijl Champions League-winnaar Liverpool een prijs toevoegt. Voor Lampard, die met zijn elftal net als afgelopen weekend niet minder was, is het niet de start waar hij als manager op hoopte. Toch zal het veldspel hem wél bekoren. Voor nieuwkomer Adrian is zijn start in Liverpool - waar Wijnaldum, die in de Engelse Supercup de schlemiel was niet nam - perfect als held van deze finale.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen