AZ door na swingend optreden Stengs tegen Mariupol

15 augustus 2019, 22:31   Bijgewerkt: 15 augustus 2019, 22:39

AZ heeft de vierde voorronde van de Europa League bereikt na een simpele 4-0 overwinning op FC Mariupol. Vorige week donderdag bleef het nog bij 0-0, maar vandaag had AZ geen enkele moeite met de Oekraïense tegenstander. Calvin Stengs was de grote uitblinker bij de thuisploeg met een doelpunt en twee assists.

Ondanks het feit dat AZ door het instortten van een gedeelte van het dak van het AFAS Stadion uit moest wijken naar het Cars Jeans Stadion van ADO Den Haag, zat de sfeer er vanaf minuut één goed in. Veel supporters hadden de weg naar Den Haag gevonden om hun club aan te moedigen. Aan het spel van AZ was in de beginfase ook niet of nauwelijks af te lezen dat er niet in het eigen AFAS Stadion werd gespeeld.

Eén uitdoelpunt van FC Mariupol kon, ondanks de 1-0 voorsprong voor AZ, voor een beslissing zorgen in Den Haag. De Alkmaarders kregen dit seizoen echter nog geen enkele tegentreffer om de oren in een officieel duel en leken ook totaal niet onder de indruk van het spel van FC Mariupol in de eerste helft. De spelers van de uitploeg zorgden ook na de openingstreffer niet voor gevaar op de helft van AZ. Terwijl de eerste helft richting zijn einde liep begon het dan ook steeds meer op een oefenpotje te lijken voor de thuisploeg.

Stengs bewees eerder dit seizoen al in bloedvorm te zijn en ook de spelers van FC Mariupol hadden geen idee hoe ze hem af moesten stoppen. Vlak voor rust passeerde hij knap een verdediger en legde de bal af op een inlopende Thomas Ouwejan. Zijn schot vloog binnenkant paal achter een kansloze Khudzhamov voor de bevrijdende 2-0.

Zo houdt AZ dus ook in deze wedstrijd het eigen doel schoon en kan het zich op gaan maken voor een tweeluik tegen Viktoria Plzen of Royal Antwerp FC in de volgende ronde. Zondag speelt AZ wederom in het Cars Jeans Stadion, als Groningen op bezoek komt.

Opstelling en beoordelingen*:

AZ: Marco Bizot 6,5; Jonas Svensson 7,5, Ron Vlaar 7 (Pantelis Hatzidiakos -), Stijn Wuytens 7,5 (Jordy Clasie -), Owen Wijndal 7; Fredrik Midtsjø 6,5, Teun Koopmeiners 7, Thomas Ouwejan 8; Calvin Stengs 9, Myron Boadu 6,5 (Ferdy Druijf 6,5), Oussama Idrissi 6,5

Man of the Match: Calvin Stengs

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling