Instorten AZ-stadion door falende lasverbindingen: 'Acuut risico'

16 augustus 2019, 11:33   Bijgewerkt: 16 augustus 2019, 12:05

Zeer slecht nieuws voor AZ. Afgelopen zaterdag stortte een deel van de het AFAS Stadion in en dat heeft volgens de OVV, de Onderzoeksraad voor Veiligheid, niet te maken met de hevige wind die er toen was. Volgens de raad is er uit verkennend onderzoek gebleken dat het instorten van de overkapping is veroorzaakt door falende lasverbindingen.

Een deel van de overkapping van de Molenaartribune stortte op 10 augustus in. Daarbij vielen geen gewonden, omdat er niemand in het stadion was. De OVV heeft daarna verkennend onderzoek verricht, waar het vrijdag verslag van heeft uitgebracht. 'Uit het verkennend onderzoek blijkt dat het instorten van de overkapping is veroorzaakt door falende lasverbindingen. Waardoor deze verbindingen zijn bezweken is nog niet bekend. Tijdens het verkennend onderzoek zijn ook twee breuken en twee verdachte plekken aangetroffen in het deel van het dak dat nog intact is', schrijft de raad.

'De geconstateerde breuken en vermoedelijke scheuren kunnen leiden tot het bezwijken van delen van het resterende dak en vormen daarmee een acuut risico. Daarom heeft de Onderzoeksraad een formele tussentijdse waarschuwing verstuurd waarbij de Raad erop aandringt dat AZ de stabiliteit en sterkte van de constructie controleert en waar nodig maatregelen treft. De gemeente moet hier als vergunningverlener op toezien', schrijft de OVV.

AZ speelde donderdag in het stadion van ADO Den Haag tegen FC Mariupol en komt ook komende zondag in actie in het stadion van ADO, tegen FC Groningen. Het is nu nog niet bekend of AZ vaker elders zijn wedstrijden moeten spelen, maar de eerste conclusies van de OVV betekenen geen goed nieuws voor de Alkmaarders. 

Reactie AZ

'AZ neemt dit zeer serieus op', schrijft de club. 'Het spreekt voor zich dat tot het moment dat er volledige zekerheid gegeven kan worden met betrekking tot de veiligheid van eenieder, de tribunes gesloten blijven voor publiek. Dit geldt overigens niet voor de ruimtes in het hoofdgebouw.' AZ heeft Royal HaskoningDHV ingeschakeld om een onderzoek uit te voeren. AZ verwacht dat de tussenrapportage eind augustus is afgerond.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen