Bury FC verdwijnt uit Engels profvoetbal, lot Bolton uitgesteld

28 augustus 2019, 09:24   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De Engelse League One gaat verder zonder Bury FC. De traditieclub is na aanhoudende financiële problemen uit de competitie gehaald. Bolton Wanderers, dat ook speelt op het derde niveau, hangt hetzelfde lot boven het hoofd. Maar die club krijgt van de English Football League (EFL) nog twee weken de tijd om de zaak te redden.

Bury behoort tot de oudste clubs van Engeland. De club werd opgericht in 1885 en trad in 1894 toe tot de Football League. Maar sinds dinsdagavond bestaat de profclub niet langer. Met pijn in het hart heeft de EFL de stekker uit de club getrokken. Drie miljoen had Bury nodig om de licentie niet te verliezen. Dit mislukte, ondanks last minute onderhandelingen met C&N Sporting Risk.

Afgelopen seizoen promoveerde Bury nog naar de League One. Maar door de financiële problemen mocht The Shakers niet aan het seizoen beginnen. Sinds eind 2018 was Bury in handen van Steve Dale, maar vijf maanden later deed hij de club alweer in de verkoop. Volgens hem waren de financiën aanzienlijk slechter dan was voorgespiegeld. Spelers ontvingen al weken geen salaris meer. De situatie verbeterde ook niet en dus moest de EFL de pijnlijke beslissing wel nemen.

"Dit is ongetwijfeld een van de donkerste dagen in de geschiedenis van de Football League. De EFL heeft hard gewerkt om dit te voorkomen", stelt Debbie Jevans van de EFL. "Maar de EFL stelt de integriteit van zijn competities centraal. We kunnen niet toestaan dat deze onaanvaardbare situatie zich voortzet. Niemand wil in deze positie zitten, maar na herhaaldelijk missen van deadlines, vijf uitgestelde wedstrijden en geen aantoonbaar bewijs tot verbetering is de EFL gedwongen dit besluit te nemen."

Bolton

De League One gaat nu verder met 23 clubs in plaats van 24. Er zullen daarom ook maar drie clubs degraderen. Mogelijk krimpt de competitie verder in als Bolton Wanderers hetzelfde overkomt. De club, die tussen 2001 en 2012 nog in de Premier League speelde, zit eveneens in financiële problemen. De EFL heef nog twee weken extra gegeven voor een ultieme reddingspoging. Bolton, een van de oprichters van de Football League, wacht al een tijd de overname van Football Ventures af. Dit proces vertraagde omdat Laurence Bassini dit wilde blokkeren. Hij was eerder de beoogde nieuwe eigenaar. Toch leek er vorige week een overeenkomst op tafel te komen, maar zaterdag klapte de deal alsnog.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen