AZ-dak ging mis bij ontwerp; club gaat stadion vernieuwen

30 augustus 2019, 17:08   Bijgewerkt: 30 augustus 2019, 17:31

AZ heeft vrijdag de eerste uitkomsten van het onderzoek naar het incident met het dak gepresenteerd. Algemeen directeur Robert Eenhoorn heeft laten weten dat de storm die zaterdags woedde de directe aanleiding was voor het instorten van het dak, maar dat de fout al ontstond in de constructie én bij de lasverbindingen.

Dat heeft hij laten weten tijdens een persconferentie. Dat het dak instortte, kwam omdat het stadion de neerwaartse windbelasting niet kon houden. Dat was de reden dat de lasverbindingen in eerdere stadia al verzwakt waren, waardoor dit de druppel was die de spreekwoordelijke emmer deed overlopen. Ook de dakconstructie was niet goed, wat het geheel onstabiel maakte.

Dak vernieuwen

AZ gaat de komende maanden hard aan het werk met de reparatie van het dak. "We stonden voor twee keuzes, het dak herstellen of het dak hernieuwen," zei Eenhoorn, geciteerd door het NHNieuws. "We hebben ervoor gekozen om drie vierde van de kap te vernieuwen. We gaan bij de verbouwing ook andere delen van het stadion meteen aanpakken, we denken daarbij aan uitbreiding en het verbeteren van het comfort." 

Hoelang het gaat duren, is nog niet bekend. Toch denkt AZ dat het sneller gaat dan het bestaande dak herstellen. Het idee is wel om zo snel mogelijk weer terug te kunnen in het stadion: of dat ook gedeeltelijk kan zonder dak, is niet bekend.

Lees ook: AZ begint aan opruimwerkzaamheden na instorten stadiondak

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen