Oranje heeft een 'Appeltje Estje' en wint kwalificatieduel ruim: 0-7

30 augustus 2019, 19:58   Bijgewerkt: 30 augustus 2019, 20:03

De Oranje Leeuwinnen zijn vrijdag in Tallinn uitstekend van start gegaan in de EK-kwalificatie. Zonder zich bovenmatig in te spannen rolde het team van Sarina Wiegman het zeer zwakke Estland met 0-7 op. Sherida Spitse was de vrouw van de wedstrijd, zij scoorde tweemaal uit een vrije trap en gaf met hetzelfde middel ook nog een assist. Smetje op het duel was het uitvallen van Vivianne Miedema, die wel twee keer scoorde.

In de eerste wedstrijd na het succesvol verlopen WK startte Oranje met Lineth Beerensteyn en Jill Roord in de basis. Beiden hadden in Frankrijk furore gemaakt als invaller en kregen nu een kans bij afwezigheid van de geblesseerde Lieke Martens. Daarnaast was Shanice van de Sanden gepasseerd en speelde Anouk Dekker in plaats van de niet helemaal fitte Stefanie van der Gragt. De rest van de opstelling was zo goed als identiek als die van de WK-finale tegen Amerika.

De tegenstander van vanavond was van een heel ander kaliber. Estland, de nummer 99 van de wereld, kon eigenlijk alleen maar tegenhouden. Dat lukte tot de klok bijna het half uur had aangetikt. Roord had de lat geraakt en Vivianne Miedema de paal, maar na een half uur scoorde Miedema alsnog. De alltime topscorer schoot de frustratie van eerder gemiste kansen van haar af door met een diagonale knal de verre kruising te vinden.

Daarmee was het verzet van de Estse vrouwen gebroken. Een minuut of vier later scoorde Roord uit de rebound nadat een knal van Dekker op de lat was beland. Roord beloonde daarmee haar goede spel. Ze was veel aanwezig, deed het goed in de kleine ruimtes en stichtte doelgevaar. Oranje bood Estland ook geen kansen in de omschakeling, verder dan tien meter over de middenlijn kwamen de grotendeels semi-profs niet.

Na Miedema en Roord was het vlak voor en vlak na rust de beurt aan Spitse. De recordinternational staat bekend om haar vrije trappen en liet andermaal zien dat ze over een mooie trap beschikt. Haar eerste was een houdbare bal, toch moest de keepster een antwoord schuldig blijven op de simpel uitziende vrije bal van Spitse. De tweede was van een stuk verder weg, met veel gevoel legde Spitse de bal dit keer in de hoek. Zo kwam de stand op 0-4.

De aanvalster van Ajax krijgt nauwelijks speeltijd, maar liet zich desondanks gelden. Door gepruts in de Estse verdediging kon ze de bal zomaar over de keeper heen koppen. Ze zette de score zo op 0-7, want even daarvoor had Dominique Bloodworth uit een vrije trap van Spitse raak weten te koppen. De zevende treffer van Nederland was de laatste van het duel, meer bleef Estland bespaard. Oranje startte zo uitstekend aan de EK-kwalificatie, waarin het ook nog tegen Rusland, Slovenië, Kosovo en Turkije speelt. De Turken komen dinsdag naar Heerenveen, aftrap is om 20.00 uur.

Opstelling en beoordelingen Nederland:

Sari van Veenendaal 6, Desiree van Lunteren 6 (58. Shanice van de Sanden 6.5), Anouk Dekker 7 (64. Stefanie van der Gragt 6), Dominique Bloodworth 6.5, Merel van Dongen 5, Sherida Spitse 8.5, Jackie Groenen 6, Daniëlle van de Donk 5, Lineth Beerensteyn 5.5, Vivianne Miedema 8 (73. Ellen Jansen -), Jill Roord 8.

Woman of the match: Sherida Spitse

*Speelsters moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen