PEC Zwolle boekt eerste zege van het seizoen op FC Emmen

30 augustus 2019, 22:07   Bijgewerkt: 30 augustus 2019, 22:14

PEC Zwolle heeft de eerste overwinning van het seizoen geboekt. Na een vroege achterstand door een treffer van Nick Bakker, maakte Dennis Johnsen al snel gelijk. Daarna kon PEC profiteren van zwak verdedigen bij FC Emmen en liep het uit naar 1-3. De Drentse ploeg probeerde nog wel een aansluitingstreffer te scoren, maar kon simpelweg geen vuist meer maken.

FC Emmen en PEC Zwolle kenden beide een verschillende voorbereiding op deze wedstrijd. Terwijl de Blauwvingers gelijkspeelden tegen Sparta en daarmee hun eerste punt van het tot dusver teleurstellende seizoen pakten, verloren de mannen uit Emmen met 2-1 van Willem II. Daarbij vielen basisspelers Michael Chacon en Marko Kolar in die wedstrijd ook nog eens geblesseerd uit, waardoor zij vandaag niet konden spelen. Vanwege hun afwezigheid maakten Sergio Peña zijn Eredivisie-debuut voor FC Emmen en begon Henk Bos in de basis.

Met deze twee nieuwe basisspelers begon Emmen fel aan het duel en scoorde de thuisploeg na enkele minuten al de 1-0 via Bakker. Hij kreeg een corner, die door de PEC-verdediging niet weggekopt kon worden, zomaar voor zijn voeten. Omdat zijn directe tegenstander, Lennart Thy, te laat doorhad waar zijn directe tegenstander was, had Bakker genoeg vrijheid om de bal langs Zwolle-keeper Xavier Mous te schieten.

Hierdoor raakte Emmen van de leg. Het ging meer fouten maken en liet steeds meer ruimte vallen achter haar verdediging. Het was duidelijk dat dit niet lang goed kon gaan en na enkele minuten scoorde Thomas Bruns dan ook de 1-2. De Zwolse middenvelder kon vertrekken uit de rug van Filip Ugrinic, haalde de achterlijn en werkte de bal tergend langzaam achter de ongelukkige FC Emmen-doelman Dennis Telgenkamp. Zo keerde de ploeg van John Stegeman binnen enkele minuten de wedstrijd volledig om, en was het nu FC Emmen dat op zoek moest naar de gelijkmaker.

De ploeg van Lukkien probeerde dit wel, maar leek aangeslagen. Het creëerde zelf wel enkele kleine kansjes (via Peña), maar gaf nog steeds erg veel ruimte weg. Emmen kwam eerst nog goed weg toen Johnsen de bal tegen de lat aanmikte, maar even later moest de ploeg uit Drenthe nogmaals buigen, ditmaal na een kopbal van Iliass Bel Hassani. Dennis Telgenkamp kon, met hulp van de lat, eerst nog redding brengen op de inzet van Thomas Bruns, maar Bel Hassani kwam daarna zo snel inlopen, dat de nog liggende Telgenkamp geen kans meer had op de rebound. Bijna leek een minuut later nog de 1-4 te vallen nadat Thy diezelfde Telgenkamp omspeelde, maar dit doelpunt werd, afgekeurd wegens buitenspel van de Duitser.

De tweede helft ging Emmen naarstig op zoek naar de aansluitingstreffer. Ze kwamen meer dan in de eerste helft in de buurt van het doel van Xavier Mous, maar vanwege diens goede reacties op de kansen van Jafar Arias, Glenn Bijl en Jan-Niklas Beste en goed werk van de Zwolse verdediging bleven de Zwollenaren relatief makkelijk op de been. Zelf kon de ploeg van John Stegeman echter ook niet profiteren van de ruimtes achterin bij FC Emmen, die steeds groter werden. Desondanks boekte PEC Zwolle de belangrijke eerste zege van het seizoen, waarmee het een crisis afwendt. Voor FC Emmen zijn er vooral defensieve zorgen na de 1-3 nederlaag.

Opstellingen en beoordelingen*

FC Emmen: Dennis Telgenkamp 5; Glenn Bijl 6, Keziah Veendorp 5,5 (84. Wouter Marinus -), Nick Bakker 6, Jan-Niklas Beste 6,5; Henk Bos 5,5 (71. Freddy Quispel -), Filip Ugrinic 6,5, Nikolai Laursen 6,5 , Michael de Leeuw 6, Sergio Peña 6,5; Jafar Arias 5,5.

PEC Zwolle: Xavier Mous 6,5; Sai van Wermeskerken 6, Sam Kersten 6, Rick Dekker 6, Kenneth Paal 6; Gustavo Hamer 6, Pelle Clement 6,5 (91. Etiënne Reijnen -), Thomas Bruns 7 (76. Zian Flemming -); Iliass Bel Hassani 6,5 (76. Mustafa Saymak -), Lennart Thy 6, Dennis Johnsen 7.

Man of the match: Thomas Bruns

*: speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling