Tiental Spanje moeizaam langs Roemenië, zege Zweden

5 september 2019 – Spanje heeft met pijn en moeite ook de vijfde wedstrijd in de EK-kwalificatie in Groep F winnend afgesloten. Ondanks een 0-2 voorsprong had de ploeg de nodige moeite met Roemenië, dat in de slotfase nog gelijk had kunnen maken. Door de uiteindelijke 1-2 winst won Spanje voor het eerst in de historie in Roemenië. Ook Zweden (mede dankzij Alexander Isak) en Noorwegen wonnen in de poule.  

Tiental Spanje moeizaam langs Roemenië, zege Zweden

Het was een emotionele avond voor de nationale ploeg van Spanje. Vooraf werd namelijk een minuut stilte gehouden vanwege het overlijden van de dochter van Luis Enrique, die daarom stopte als bondscoach van Spanje. Zijn vriend en opvolger Robert Moreno zag hoe Spanje - dat in Groep F nog altijd zonder puntverlies is - bij zijn debuut als officiële hoofdcoach (de laatse vier duels was hij interim) op de bank een prima eerste helft speelde. Na een half uur benutte Sergio Ramos een strafschop, waardoor hij in acht van de laatste negen Spaanse interlands tot scoren kwam. Met zijn goal kwam hij bovendien in de top-10 van Spaanse topscorers aller tijden. Direct daarna ging hij overigens ook op de bon wegens commentaar op de leiding. 

Toen Paco Alcacer direct na de pauze de 2-0 binnenliep, leek het duel wel gespeeld in Roemenië. Hij tikte binnen op aangeven van Jordi Alba, die door Dani Ceballos op heerlijke wijze werd weggestuurd. Maar Roemenië gaf zich niet gewonnen en kwam enigszins terug in de wedstrijd via Florin Andone. Toen vlak voor tijd Diego Llorente in de ogen van arbiter Deniz Aytekin een doorgebroken Roemeen aantikte, moesten de bezoekers met tien man verder. Roemenië benutte de gegeven vrije trap niet en kwam nog tot enkele kansen, maar scoren deed het niet meer.

Kepa redde in blessuretijd namelijk knap op de lijn, waarna Dragos Grigore van dichtbij hoog over schoot. Zodoende blijft Spanje zonder puntverlies in de kwalificatiereeks, gaf het een mooi eerbetoon aan Luis Enrique en wint het voor het eerst in de historie in Roemenië. Maar makkelijk ging het allerminst voor de mannen van Moreno.

Faeröer Eilanden - Zweden 0-4
Met Alexander Isak, Marcus Berg, Andreas Granqvist binnen de lijnen werd al snel het telraam erbij gepakt. Isak was binnen het kwartier tweemaal trefzeker, na dramatisch uitverdedigen van de thuisploeg. Victor Lindelöf en Robin Quaison kwamen ook nog op het scoreformulier in de eerste helft, maar na de pauze ging de storm enigszins liggen. Voormalig Eredivisie-spelers John Guidetti, Kristoffer Nordfelt en Muamer Tankovic bleven op de bank.

Noorwegen - Malta 2-0
Met Martin Ödegaard in de basis kende de Noren een eenvoudige avond tegen Malta. Na ruim een half uur opende Sander Berge met het hoofd de score na een verre ingooi, die werd doorgekopt. Vlak voor rust verdubbelde Joshua King vanaf de strafschopstip de score en besliste zo het duel. De door AZ verhuurde Björn Johnsen viel in, Jonas Svensson en Fredrik Midtsjø bleven negentig minuten op de bank. Door de zege blijft Noorwegen in het spoor van Roemenië en Zweden.

Eredivisie

gerelateerd