Groep D: dure remise Zwitserland, zesklapper Denemarken

5 september 2019, 22:51

Zwitserland heeft in de EK-kwalificatiepoule D een duur gelijkspel geboekt donderdagavond. Op bezoek in Dublin was de formatie van Vladimir Petkovi? veel sterker en kwam het een kwartier voor tijd terecht op voorsprong via Fabian Schär, maar zag hoe David McGoldrick de Ieren in enorme euforie bracht: 1-1. Door de remise is deelname aan het EK opeens verre van zeker.

Want voor Zwitserland is er een soortgelijk scenario als Nederland. Net als Oranje plaatste die ploeg zich voor de eindronde van de Nations League, waardoor het minder duels heeft gespeeld dan de concurrentie en daarin ook nog spectaculair gelijk speelde tegen Denemarken (3-3). Ierland presteerde vergelijkbaar met Noord-Ierland in de poule van Nederland, waardoor het treffen in Dublin erg belangrijk was voor Zwitserland om niet verder achterop te raken.

Driekwart van het duel ging Zwitserland op jacht naar de openingstreffer, maar keer op keer lag keeper Darren Randolph in de weg. Maar dan 75 minuten werd hij uiteindelijk toch gepasseerd: Schär schoot na een heerlijke aanval raak. Direct daarna ging Ierland op jacht naar de achtervolging en met succes: eerst werd van afstand nog keihard op de lat geschoten, daarna kopte McGoldrick knap binnen: 1-1. Door de remise blijft Zwitserland derde in de poule en is de achterstand op Denemarken (3 punten) gegroeid, terwijl die op Ierland (6 punten) onverminderd groot is. Wel heeft het nog respectievelijk één en twee duels meer te spelen dan de concurrentie.

Gibraltar - Denemarken 0-6

Met Kasper Dolberg op de bank schoot Denemarken uit de startblokken. Na een mooie aanval kon Robert Skov op aangeven van Christian Eriksen na zes minuten de 0-1 binnen tikken. Vervolgens duurde het een half uur voordat Eriksen zelf ook op het scoreformulier kwam. Hij schoot vanaf elf meter binnen en herhaalde dat kunstje na vijftig minuten nogmaals. In de tweede helft kwam Thomas Delaney na een corner met een heerlijke pegel ook nog op de borden. Een dubbelslag van Christian Gytkjær (waarvan één op aangeven van invaller Lasse Schöne) bepaalde de eindstand op 0-6.