Oranje richt zich knap op in Duitsland en zet grote stap naar EK

6 september 2019, 22:40

Het Nederlands elftal heeft vrijdagavond in Hamburg een belangrijke stap richting het EK van 2020 gezet. Na een slappe eerste helft tegen Duitsland en een meeslepende tweede stond er een 2-4 stand op de scoreborden van het Volksparkstadion. Oranje maakte voor de derde interland op rij een achterstand goed tegen de Oosterburen en de debuterende Donyell Malen zorgde uiteindelijk voor de cruciale zege.

Oranje staat nu op zes punten uit drie kwalificatiewedstrijden, maar heeft evenveel verliespunten als Duitsland en speelt nog twee keer tegen koploper Noord-Ierland. Op voorhand was het een cruciaal duel, waarin Bondscoach Ronald Koeman slechts één noodgedwongen mutatie toepaste ten opzichte van de verloren Nations League-finale tegen Portugal. De geblesseerde Steven Bergwijn werd vervangen door Quincy Promes. Het waren dezelfde elf spelers als in de Johan Cruijff ArenA eerder dit jaar (2-3). 

Nederland bleef de bal rondtikken, maar kon niets uitrichten tegen de geconcentreerd verdedigende Mannschaft. Vlak voor rust leek ook nog de 2-0 te vallen, maar Cillessen hield Oranje op de been door een open schietkans van Marco Reus knap te pareren. Het was achterin matig van de kant van Oranje, waarin duidelijk iets moest veranderen in de tweede helft. 

In de tweede helft ging het tempo omhoog en waren er meer hachelijke momenten in de beide strafschopgebieden. Nadat Georginio Wijnaldum Neuer had getest en Oranje een dubbele wissel had toegepast – Malen en Davy Pröpper voor Denzel Dumfries en Marten de Roon – viel de gelijkmaker. Frenkie de Jong pikte een voorzet van Ryan Babel op en rondde koeltjes af: 1-1.

Heel lang kon Oranje echter niet van de verkregen voorsprong genieten: Matthijs de Ligt kreeg de bal ongelukkigerwijs tegen zijn hand en Toni Kroos zorgde uit de toegekende strafschop voor 2-2. Er was geen VAR, anders had hij de beslissing van arbiter Artur Soares Dias mogelijk nog teruggedraaid. De sensationele tweede helft kreeg echter nóg een wending: de goed spelende debutant Malen stond aan het einde van een heerlijke, door Memphis en Wijnaldum opgezette aanval en bekroonde zijn debuut met de 2-3.

De thuisploeg moest nu komen, maar Oranje hield gemakkelijk stand en counterde in de blessuretijd naar de beslissende 2-4: Memphis leverde de assist en Wijnaldum schoot tegendraads binnen. Nederland is nu qua onderling resultaat in het voordeel en vervolgt de weg richting het EK met een uitwedstrijd tegen Estland. Maandag zal er om 20.45 uur afgetrapt worden in Talinn.

Opstellingen:

Duitsland: Manuel Neuer; Matthias Ginter (84. Julian Brandt), Niklas Süle, Jonathan Tah; Lukas Klostermann, Joshua Kimmich, Toni Kroos, Nico Schulz; Timo Werner (61. Kai Havertz), Serge Gnabry, Marco Reus (61. Ilkay Gündogan).

Nederland: Jasper Cillessen; Denzel Dumfries (58. Davy Pröpper), Matthijs de Ligt, Virgil van Dijk, Daley Blind; Marten de Roon (58. Donyell Malen), Frenkie de Jong, Georginio Wijnaldum; Ryan Babel (81. Nathan Aké), Memphis Depay, Quincy Promes.

De beoordelingen volgen morgenochtend in een uitgebreid rapport.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen