Simpele zege België, Rusland degelijk langs Schotland

6 september 2019, 22:47

België is in de EK-kwalificatiereeks foutloos gebleven: door een 0-4 overwinning op het nietige San Marino houden de Belgen de volle score uit vijf duels. De ploeg van Roberto Martinez speelde alles behalve groots en had zelfs een penalty van Mitchy Batshuayi nodig om de ban te breken. In de tweede helft liep het eenvoudig uit naar een ruime zege. Verder deed Rusland uitstekende zaken en won het in Glasgow met 1-2 van Schotland

Er was op voorhand ook al geen vuiltje aan de lucht voor Belgie in groep I, Na vier wedstrijden behaalden de Belgen twaalf punten, scoorden zij al elf keer en kreeg het slechts één treffer tegen. Tegen de nummer laatst van de FIFA-ranglijst speelden de Rode Duivels - koploper op die rangslijst - op dizeker geen goede wedstrijd, maar deed wat het moest doen door te winnen.

Vooral in de eerste helft speelde de lijstaanvoerder in Groep I erg slordig en kwamen onze Zuiderburen nauwelijks door de muur van San Marino. Net voor rust werd het geholpen met een penalty, die eenvoudig werd verzilverd door spits Batshuayi. In de tweede helft liep België al snel uit naar 0-2 en 0-3 door treffers van oud-Eredivisie-aanvallers Dries Mertens en Nacer Chadli. Vlak voor tijd bepaalde Batshuayi met zijn tweede treffer de eindstand op 0-4. Door deze zege kan het EK van 2020 de Belgen amper nog ontgaan met vijftien punten uit vijf duels.

Schotland - Rusland 1-2

Ook Rusland kent een prima kwalificatiereeks tot dusver. In Schotland kende het een slecht begin en keek het na tien minuten al tegen een achterstand aan door een goal van John McGinn. De Russen maakten voor de rust nog gelijk door een doelpunt van Artem Dzyuba. Een eigen goal van Stephen O'Donnell in de tweede helft was genoeg voor Rusland om de belangrijke drie punten pakken. Hierdoor blijft het in het spoor van Belgie en is het hard op weg om zich te plaatsen voor als nummer twee in deze groep.