De Bruyne steelt de show bij overtuigende zege België

9 september 2019, 22:43

België heeft maandagavond in Glasgow een volgende stap gezet op weg naar het EK van 2020. Op Hampden Park waren de Rode Duivels veel te sterk voor Schotland, dat met 0-4 aan de broek kreeg. Kevin De Bruyne was de grote man aan België-zijde: hij verzorgde drie assists en schoot zelf ook een keer raak. Rusland boekte in Groep I eveneens een zege, al kwam de 1-0 overwinning op Kazachstan wel zeer moeizaam tot stand.

Schotland - België 0-4

Na de simpele overwinning op San Marino (0-4) stond voor de Belgen een op papier veel zwaardere wedstrijd op programma: Schotland-uit. De Schotten konden de punten heel goed gebruiken, maar een stunt tegen België zat er nooit in. De ploeg van bondscoach Roberto Martinez leidde na een halfuur namelijk al met 0-3.

Het publiek op Hampden Park zag De Bruyne de show stelen. Hij zorgde er allereerst voor dat Romelu Lukaku na negen minuten de bal simpel kon binnentikken. Een kwartier later gaf de middenvelder van Manchester City de bal strak voor richting Thomas Vemaelen, die voor het tweede Belgische doelpunt tekende. Toby Alderweireld werd als derde bediend door De Bruyne: de oud-Ajacied kopte raak uit een hoekschop van zijn landgenoot. In de tweede helft beloonde de rossige middenvelder zichzelf met een rake schuiver langs de Schotse doelman.

Door de zege staat België op achttien punten uit zes wedstrijden. De Belgen hebben een voorsprong van liefst elf punten op nummer drie Kazachstan en zodoende hun ticket voor het EK van volgend jaar al bijna binnen.

Rusland - Kazachstan 1-0

Het lukte Rusland lang niet om de Kazachse muur te doorbreken. De wedstrijd in Kaliningrad stevende af op een doelpuntloos gelijkspel, tot Mário Fernandes één minuut voor tijd toesloeg. Door de nipte overwinning heeft Rusland een voorsprong van acht punten op Kazachstan, waardoor kwalificatie voor de manschappen van bondscoach Stanislav Cherchesov in principe geen probleem moet worden.