AZ wint na vroege domper doodeenvoudig van Sparta

14 september 2019, 20:24

AZ heeft in het Cars Jeans Stadion van ADO Den Haag een simpele overwinning geboekt op Sparta Rotterdam. De Alkmaarders kwamen al snel achter, maar bogen deze achterstand nog voor rust om tot een 4-1 voorsprong en namen vervolgens na rust gas terug. Het bleef lang 4-1, maar vlak voor tijd maakte Teun Koopmeiners nog wel de 5-1 vanaf de penaltystip. Opvallend was dat de Sparta-defensie zich absoluut geen raad wist met het Myron Boadu, Oussama Idrissi en Calvin Stengs, het aanvalstrio van AZ.

Sparta begon zonder Ragnar Ache en Lars Veldwijk aan het duel tegen AZ in Den Haag. Coach Henk Fraser koos ervoor om te beginnen met Halil Dervisoglou en Mohamed Rayhi en leek al snel gelijk te krijgen, want Sparta kwam al na een paar minuten op voorsprong. Miscommunicatie tussen Marco Bizot, die veel te ver uit zijn doel kwam, en Jonas Svensson zorgde ervoor de Abdou Harroui vanaf de middellijn richting een leeg AZ-doel kon schieten. Ron Vlaar leek de bal nog voor de lijn te kunnen keren, maar was net te laat.

AZ, dat noodgedwongen nog in het Cars Jeans Stadion van ADO Den Haag moest spelen, was niet onder de indruk van de snelle goal en draaide de achterstand razendsnel om in een voorsprong. Uit een hoekschop kreeg Ron Vlaar de bal voor zijn voeten en hij legde af op Idrissi, die binnenkant paal raak schoot. Niet veel later zette Stengs mede-aanvaller Boadu vrij voor Sparta-keeper Tim Coremans. De spits faalde niet en zette de 2-1 op het scorebord.

AZ hield Sparta aan het einde van de eerste helft voortdurend onder druk. Het enige dat de Rotterdammers konden doen was achteruit lopen en tegenhouden. Een gigantische fout in de verdediging van de Rotterdammers zorgde al snel na de 2-1 voor de volgende goal van de Alkmaarders. Stengs gaf voor op Boadu, die de bal volledig vrij achter Coremans kopte.

Het gemak waarmee vooral Stengs en Boadu door de verdediging van Sparta dribbelden zal Sparta-coach Fraser kopzorgen op hebben geleverd. Tot zijn ongenoegen zag hij AZ nog voor rust verder uitlopen. Boadu dook weer eens op achter de laatste linie van Sparta en legde terug op Dani de Wit. Die kwam net niet aan de bal, maar Idrissi was bij de les en maakte zijn tweede treffer van de avond.

Zo moest Sparta-coach Fraser dus noodgedwongen toch een beroep doen op Ache en Veldwijk. Beide spitsen kwamen na rust in het veld, maar konden niet voorkomen dat AZ met speels gemak overeind bleef. De Alkmaarders deden het zelf rustig aan in de tweede helft en de scherpte ontbrak om de voorsprong verder uit te bouwen. Vlak voor tijd maakte Koopmeiners er nog wel 5-1 van vanaf de penaltystip na een domme overtreding van Dante Rigo op Svensson.

Zo was een van de meest gevreesde aanvalstrio's van de Nederlandse Eredivisie dus ook vandaag weer succesvol. Stengs gaf twee assists en Boadu en Idrissi maakten allebei twee doelpunten. Aanstaande donderdag nemen de Alkmaarders het in de Europa League op tegen Partizan Belgrado. Dat duel wordt in een vrijwel leeg stadion afgewerkt, aangezien Partizan nog een straf van de UEFA uitzit.

Opstellingen en beoordelingen*:

AZ: Marco Bizot 5; Jonas Svensson 5,5, Stijn Wuytens 7, Ron Vlaar 6,5 (Pantelis Hatzidiakos 6), Owen Wijndal 6,5; Fredrik Midtsjø 6,5, Dani de Wit 6, Teun Koopmeiners 7; Calvin Stengs 8 (Jordy Clasie -), Myron Boadu 8 (Yukinari Sugawara -), Oussama Idrissi 8

Sparta Rotterdam: Tim Coremans 5,5; Khalid Karami 4,5, Bart Vriends 4,5, Jurgen Mattheij 4, Dirk Abels 5; Abdou Harroui 6,5, Laros Duarte 5,5 (Ragnar Ache 5,5), Dante Rigo 6, Bryan Smeets 6,5; Mohamed Rayhi 6 (Deroy Duarte -), Halil Dervisoglou 5,5 (Lars Veldwijk 6)

Man of the Match: Myron Boadu

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen