Een blik op Ajax-opponenten Chelsea, Valencia en Lille OSC

17 september 2019, 17:35   Bijgewerkt: 17 september 2019, 19:36

Ajax kende met OSC Lille, Chelsea en Valencia een loting waar geen enkele 'simpele' tegenstander bij zit in de groepsfase van de Champions League. Het zijn drie tegenstanders met hun eigen bijzondere verhaal. FCUpdate.nl maakt de balans van de opponenten op.

Met de halve finale in het achterhoofd zal de druk voor Ajax dit jaar hoger liggen dan in het vorige seizoen. En misschien wel terecht, want opponent Chelsea had deze window na een moeizaam jaar een transferban én een trainerswissel. Dat laatste deed Valencia een kleine week geleden, waardoor het daar opeens crisis is. En bij OSC Lille was er deze zomer een leegloop van de belangrijkste spelers na het vorige succesjaar. Ondanks het vertrek van Frenkie de Jong, Lasse Schöne en Matthijs de Ligt heeft Ajax daarom nog een redelijk goede basis staan van vorig seizoen waarop het verder kan bouwen. Tegen geen enkele opponent uit de poulefase is het dan ook kansloos.

Chelsea

Plaats in Premier League: 6de

Trainer: Frank Lampard

Uitgegeven deze zomer: 45 miljoen euro

 

Talenten Mason Mount, Tammy Abraham en Fikayo Tomori krijgen een serieuze kans van Lampard. Tel daarbij op dat het verblijf van Mateo Kovacic door een clausule ondanks de transferban kon worden verlengd en Christian Pulisic al was gepresenteerd. De nieuwe gloed over The Blues is daarmee een feit. In het begin leverde dat overigens meer complimenten dan punten op: de Europese en Engelse Supercup gingen verloren en in de Premier League werden punten verspeeld tegen Sheffield United, Leicester City en Manchester United. Inmiddels toont Chelsea zijn potentieel weer.

Maar een wonderstart kan Lampard zijn entree dus nog niet noemen, ondanks dat het veldspel alleraardigst is. Met de Europa League op zak zal Ajax nog wel het nodige ontzag hebben voor Chelsea, dat alleen in het seizoen 2012/13 de poulefase van de Champions League niet overleefde. In alle andere edities bereikte het ten minste de achtste finale, met als uitschieter de twee finales die het speelde (verloren en gewonnen). Net als Ajax raakte Chelsea twee belangrijke krachten kwijt, maar kon daar amper op inspelen. Met Lampard als nieuwe coach is de seizoensstart qua resultaten niet geweldig, al komen de talenten wel op het juiste moment door. In dat kader is de transferban misschien juist wel positief. Hoe doet Lampard het met zijn ploeg Europees?

OSC Lille

Plaats in Ligue 1: 5de

Trainer: Christophe Galtier

Uitgegeven deze zomer: 83 miljoen euro

Waar Ajax afgelopen seizoen vriend en vijand verraste in Europa, was Lille op zeker de meest in het oog springende ploeg van Frankrijk. Dat Paris Saint-Germain kampioen zou worden, had iedereen verwacht. Maar Lille als nummer twee? Welnee! Een jaar eerder eindigde de ploeg namelijk op de zeventiende (!) plaats – slechts één punt boven de degradatiestreep. Let wel, toen speelden Nicolas Pépé, Thiago Mendes, Luiz Araújo én Feyenoorder Edgar Ié ook al gewoon mee bij de Franse ploeg.

Een seizoen later was het opeens dé verrassing van de Ligue 1, ondanks dat er nog geen negen miljoen euro aan transfers werd uitgegeven. Deze zomer was dat meer dan tachtig miljoen, bijna twee keer zoveel als Ajax uitgaf. Maar dat was nodig, want met Pépé, Rafael Leao, Thiago Mendes en Youssouf Koné vertrok het geraamte van het succeselftal van trainer Christophe Galtier. De coach behield het vertrouwen van de clubleiding van Lille toen het heel slecht ging en deed het afgelopen seizoen heel erg goed. Voor dit seizoen was hij echter bijzonder realistisch: met Renato Sanches en George's zoon Timothy Weah, Victor Osimhen, Yusuf Yazici, Tiago Djaló en Domagoj Bradaric kwam er een hele rits nieuwe talenten met wie hij een ploeg moet gaan bouwen die wederom tot grote hoogte kan stijgen. Maar daar is wel tijd voor nodig, zo erkende de oefenmeester. 

Vooralsnog zit er een beetje zand in de Lille-motor, want er werd uit verloren van het nietige Amiens en Stade Reims. Alleen in eigen huis werd vooralsnog alles gewonnen: dat zou in elk geval perspectief moeten bieden voor de opener van de Amsterdammers dinsdagavond in de Johan Cruijff ArenA. Net als het Europese verleden van Lille, overigens: in alle Champions League-deelnames werd slechts eenmaal de groepsfase overleefd, in 2006/07 met AC Milan, AEK Athene en Anderlecht in de poule. 

Die twee gecombineerde dingen moet Ajax vertrouwen geven voor de aftrap dinsdagavond. Met als gevaarlijke counterploeg weet Erik ten Hag ook dat het zeker niet makkelijk wordt. Hoe doet Lille het na hun Europese afwezigheid van vier jaar?

Valencia

Plaats in Primera Division: 13de

Trainer: Albert Celades 

Uitgegeven deze zomer: 75 miljoen euro

De seizoensstart was weliswaar niet groots, maar er was ook zeker nog geen aanleiding om de trainer op sportieve gronden te ontslaan. Vorig seizoen begon de ploeg immers nog veel minder en met aanwinsten Cillessen, Maxi Gómez en Denis Cheryshev had Valencia de selectie geprepareerd voor het nieuwe (Champions League-)seizoen. Want ook smaakmakers Dani Parejo, Gonçalo Guedes en Kevin Gameiro bleven behouden voor de Spaanse ploeg. Marcelino wilde doorbouwen, maar kreeg daarvoor uiteindelijk de tijd niet.

Dus waar Valencia momenteel staat, is moeilijk te zeggen. Na de kansloze 5-2 nederlaag op bezoek bij FC Barcelona, staat de onervaren Albert Celades voor een vrijwel onmogelijke opgave: niet alleen moet hij sportief de weg omhoog snel inslaan - met Barça (verlies) en Chelsea als eerste opponenten -, ook moet hij clubeigenaar Lim te vriend houden én zijn spelersgroep voor zich winnen. De spelers wilden helemaal geen afscheid nemen van Marcelino en zullen niet direct keihard lopen voor zijn opvolger. Zij lieten openlijk weten het ontslag belachelijk te vinden en achter Marcelino te staan.

Ook de achterban zal de coach, die met Valencia de Copa del Rey won vorig seizoen, steunen. Dat clubicoon Santiago Cañizares zich in de media keihard uitliet over Celades, maakt het voor hem niet direct makkelijker. Om laagconjuctuur in Valencia te voorkomen zal er vooral gepresteerd moeten worden - en snel. De vraag is alleen wanneer de rust weer terugkeert in de selectie van Jasper Cillessen. Voor Ajax is het te hopen dat de roerige periode in elk geval nog enkele weken doorzet in Valencia.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen