Een blik op Feyenoord-opponenten Porto, Rangers en Young Boys

19 september 2019, 13:00

Feyenoord kende een pittige loting voor de Europa League met FC Porto, Young Boys en Rangers. Het zijn drie topclubs in eigen land en de Rotterdammers zullen dan ook niks cadeau krijgen in Groep G. FCUpdate.nl sprak met Bert Konterman, ex-speler van Rangers en Feyenoord, en nam de tegenstanders onder de loep. 

Na het Europa League-debacle van vorig seizoen tegen AS Trencín, aasde Feyenoord op revanche. In de voorrondes tegen Dinamo Tbilisi en Hapoel Be'er Sheeva kenden de Rotterdammers weinig problemen, waardoor de club dit seizoen wel weer Europees voetbal speelt. Met Porto treft het een absolute topclub, die de afgelopen acht jaar telkens in de Champions League uitkwam. De nummer twee van Portugal werd in derde voorronde van het miljardenbal uitgeschakeld door het Russische Krasnodar van ex-Feyenoorder Tonny Vilhena. Young Boys werd in diezelfde ronde op basis van uitgoals uitgeschakeld door Rode Ster Belgrado. Het Schotse Rangers werd derde in de competitie en overleefde alle voorrondes voor de Europa League.

FC Porto

Plaats Primeira Liga: 3de

Trainer: Sergio Conceição

bert konterman

bert konterman

Voormalig FC Twente-speler Jesús Corona staat  ook onder contract bij Porto. Het is inmiddels een beproefd recept in Porto: jonge en talentvolle spelers uit Zuid- of Centraal-Amerika voor een spotprijs binnenhalen en later voor miljoenen doorverkopen aan de Europese top. Dat gebeurde ook afgelopen zomer. Éder Militão vertrok voor vijftig miljoen euro naar Real Madrid, waar hij een jaar eerder voor nog geen zeven miljoen werd gehaald van Sao Paulo. Hij trad hiermee in de voetsporen van onder andere Radamel Falcao en James Rodríguez. 

De openingswedstrijd van het seizoen werd nog met 2-1 verloren van laagvlieger Gil Vicente, maar daarna pakte de ploeg van Sergio Conceição de draad weer op met vier overwinningen op rij. Directe concurrent Benfica werd in de uitwedstrijd knap met 0-2 verslagen. Porto is dus eigenlijk te groot voor de Europa League en Feyenoord zal van hele goede huize moeten komen, willen zij Os Dragões pijn doen.

Rangers FC

Plaats in Premiership: 2de

Trainer: Steven Gerrard

De gevallen Schotse grootmacht is op de weg terug. De club uit Glasgow werd in 2012 failliet verklaard en drie divisies teruggezet. Hierna promoveerde de Rangers drie keer in vier seizoenen tijd, waardoor de club vrij snel terugkeerde op het hoogste niveau. Dat Liverpool-legende Steven Gerrard zijn eerste klus als hoofdtrainer begon bij Rangers, geeft nog maar eens aan hoe groot de club is. De club is nog altijd recordhouder wat betreft het winnen van de Schotse landstitel: 54 keer.

bert konterman

bert konterman

De verdediger, die met Rangers en Feyenoord kampioen werd, vindt het Nederlandse en Schotse voetbal van elkaar verschillen. "Rangers zou in Nederland meedoen om plek drie tot en met zes. Ze moeten het vooral hebben van teamwork, hard werken en de thuiswedstrijden. Als kleinere club moet je slim zijn. Met de juiste manier van spelen kun je het iedereen lastig maken."

Konterman vindt het mooi om te zien dat steeds meer jonge trainers een kans krijgen bij grote clubs. "Gerrard is natuurlijk een icoon in Engeland en ik vind het ook terecht dat hij een kans krijgt bij Rangers. Ik heb daar echt respect voor. Jonge trainers hebben toch nieuwe ideeën en dat kunnen veel clubs wel gebruiken." Ook over Jaap Stam is de twaalfvoudig international niets meer dan lovend. Feyenoord kende weliswaar een stroeve start, maar dat had volgens Konterman niet zoveel met de trainer zelf te maken. "De club heeft zelf steken laten vallen. Stam heeft lef en bluf laten zien. Hij heeft een stoere buitenkant, maar staat ook heel dicht bij de jongens. Dat is echt een kracht van hem." De slechte start van de competitie was volgens Konterman te wijten aan de kwaliteit van de selectie. "Het niveau van de groep was aan het begin gewoon niet van het niveau wat bij Feyenoord hoort. Ze waren te laks op de transfermarkt. Er zijn spelers gekocht op posities, waar naar mijn idee de pijn niet zat."

Feyenoord heeft met Nicolai Jørgensen maar één echte spits in de selectie en ook achterin zag het er in het begin van het seizoen niet goed uit. "Het is nog maar de vraag of Jørgensen zijn niveau weer haalt. Achterin zijn ze te lang doorgegaan met voetballende jongens. Met de twee nieuwe spelers (Marcos Senesi en Edgar Ié, red.) is het sterk verbeterd. Als je niet de middelen hebt, moet je andere dingen proberen. Het klinkt misschien gek, maar ik had Wouter Burger weleens centraal in de verdediging willen zien. Naast een echte breker."

Konterman verwacht dat Feyenoord, Young Boys en Rangers achter Porto om plek twee gaan spelen. "Het kan alle kanten op en de wedstrijd tussen Rangers en Feyenoord in De Kuip kan weleens beslissend zijn."

BSC Young Boys

Plaats in Super League: 2de

Trainer: Gerardo Seoane

bert konterman

bert konterman

PSV werd onlangs nog uitgeschakeld in de voorrondes van de Champions League door FC Basel, zag ook Konterman. "Nederlandse ploegen hebben het altijd moeilijk met teams uit Zwitserland. Young Boys is gewoon een lastige tegenstander om tegen te spelen."

Lees ook: voor PSV gaat het in de Europa League ook om de toekomst

De bekendste speler bij de Zwitsers is oud-Ajacied Miralem Sulejmani. De Serviër is sinds 2015 actief bij Young Boys, maar kampt dit seizoen met blessures. Het topseizoen van de ploeg van trainer Gerardo Seoane bleef ook niet voor het buitenland onopgemerkt. Sterkhouders Kevin Mbabu en Djibril Sow vertrokken naar respectievelijk VfL Wolfsburg en Eintracht Frankfurt voor een totale som van achttien miljoen euro. Young Boys haalde hier Fabian Lustenberger van Hertha BSC, Christopher van Olympique Lyon en Vincent Sierro van SC Freiburg voor terug. In het huidige seizoen is met name Jean-Pierre Nsame op schot. De Kameroener loopt na zes wedstrijden in de competitie één op één.

In het Stade de Suisse ligt overigens een kunstgrasmat, iets waar niet iedereen in Rotterdam-Zuid blij mee zal zijn. Met name spits Jørgensen heeft het niet zo op kunstgras. De Deen liet vorig jaar meermaals weten dat hij de nepsprieten verafschuwt en het niks met topvoetbal te maken zou hebben. Young Boys is vooralsnog ongeslagen dit seizoen. Conclusie is dat Feyenoord het niet makkelijk zal krijgen op het kunstgrasveld in Bern.

Daan Wijma

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen