Historie: Ajax, PSV en Feyenoord zijn een inspiratiebron voor AZ

3 oktober 2019, 13:00

Een overwinning op Manchester United zou voor AZ vanavond (donderdag) voelen als een stunt van de bovenste plank. Toch weten de Alkmaarders dat de in verval geraakte Engelse topclub kwetsbaar is. Dat is niet alleen te zien aan de matige resultaten van het team, maar ook in de recente historie. Nederlandse clubs presteren het laatste decennium goed tegen The Mancunians.

Manchester United - Ajax 1-2 (23 februari 2012)

De onderlinge geschiedenis met Manchester United is niet bepaald positief voor Ajax in het laatste decennium. De verloren Europa League-finale van 2017 is daar een duidelijk voorbeeld van. Toch hebben de Amsterdammers laten zien dat ze kunnen winnen van de Engelse grootmacht. In het seizoen 2011/2012 troffen de teams elkaar in de tweede ronde van de Europa League. Ajax was afkomstig uit de groepsfase, terwijl United was afgedaald uit de Champions League. De ploeg van Sir Alex Ferguson was in een groep met Benfica, FC Basel en Otelul niet in staat geweest om bij de eerste twee te eindigen en moest zich revancheren in de Europa League.

United sloeg een grote slag door op bezoek in Amsterdam met 0-2 te winnen via goals van Ashley Young en Javier Hernandez in de tweede helft. Toen laatstgenoemde er in de return in Manchester al na zes minuten 1-0 van maakte, leek het tweeluik gespeeld. Toch maakte Ajax het nog spannend. Doelpunten van Aras Özbiliz en Toby Alderweireld zorgden voor een 1-2 voorsprong, maar de goal van de Belg viel te laat om de boel te kunnen redden. Toch verliet Ajax het Theatre of Dreams met opgeheven hoofd.

PSV - Manchester United 2-1 (15 september 2015)

De zege van Ajax had uiteindelijk geen waarde, maar dat geldt zeker niet voor de overwinning van PSV op Manchester United in 2015. De ploeg van Phillip Cocu begon het Champions League-seizoen toen zeer overtuigend door thuis met 2-1 te zegevieren ondanks een achterstand kort voor rust. Uitgerekend Memphis Depay kreeg het stadion stil door op aangegeven van Daley Blind de 0-1 laag in het doel te schuiven. PSV kwam door een kopbal van Hector Moreno, die nog aangeraakt werd door Blind, nog voorrust langszij. Het bleek de aanzet voor een prachtige tweede helft waarin Luciano Narsingh de winnende maakte. De buitenspeler kopte knap raak uit een voorzet van Maxime Lestienne. Het veroorzaakte een zuur gezicht bij Louis van Gaal, die de wedstrijd ontsierd zag worden door een zware blessure voor Luke Shaw.

Feyenoord - Manchester United 1-0 (15 september 2016)

Manchester United sloot het seizoen 2016/2017 af met de Europa League-finale tegen Ajax en begon het Europese avontuur dat voetbaljaar ook tegen een Nederlandse club. Op bezoek in Rotterdam bij Feyenoord kreeg het team van José Mourinho een nederlaag aangesmeerd. Het bedrijvige Feyenoord zegevierde door een late schuiver van Tonny Vilhena, die De Kuip op zijn grondvesten deed schudden. Bij United begonnen Zlatan Ibrahimovic en Memphis Depay op de bank. Dat duo werd in de 62ste minuut ingebracht en kon een nederlaag niet voorkomen. Feyenoord won verdiend, maar in de slotfase was het door een Engels offensief nog even billen knijpen.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen