Van Basten hult zich in nevelen

24 juni 2006, 21:03

Marco van Basten laat zich, exact 24 uur voordat zijn ploeg in Nürnberg zal aantreden tegen Portugal, niet in de kaart kijken. Op de afsluitende training werd niets duidelijk over de eventuele basisformatie en ook tijdens de aansluitende persconferentie bleef Van Basten nuchter. "Jullie hoeven niet alles te weten", zei hij met een veelzeggende grijns.

"Ik wil mijn ploeg nu nog niet prijsgeven", lichtte Van Basten toe. "Mijn spelers weten de opstelling ook nog niet. Zij moeten ook tot zondag wachten. Ik maak de basisploeg tijdens een groepsgesprek bekend. Daarvoor licht ik sommige jongens alvast in."

Hoewel er niets zeker is, lijkt de kans groot dat Ruud van Nistelrooy en Mark van Bommel al voor het groepsgesprek bij de bondscoach mogen komen. Beide spelers maakten vrijdag op de training geen deel uit van de basisformatie. Ze zijn hun positie mogelijk kwijt aan respectievelijk Dirk Kuyt en Rafael van der Vaart.

Van Basten bevestigde nogmaals dat hij ontevreden is over de manier waarop Oranje aanvalt. "Dat moet tegen Portugal beter. We hebben voorin meer power nodig", speculeerde de bondscoach alvast een beetje over de rentree van Kuyt in de basisformatie.

De bondscoach is wel tevreden over de manier waarop zijn ploeg verdedigt. "We maakten volgens velen deel uit van de poule des doods van dit toernooi. Toch hebben we heel weinig kansen weg gegeven. Dat geeft hoop voor de ontmoeting met Portugal."

Oranje won slechts één van de in het totaal negen wedstrijden tegen Portugal. "Dat komt omdat wij vaak alleen maar aanvielen en hen lieten counteren. Dat zal nu niet gebeuren", voorspelde Van Basten die als bondscoach slechts één van de 24 interlands verloor.

Overigens betreurde Van Basten dat hij donderdag tijdens een persconferentie kritiek op Ruud van Nistelrooy heeft geleverd. De oefenmeester liet tijdens een gesprek met de pers weten dat Van Nistelrooy "meer moest brengen". Dat had hij beter niet kunnen doen, beseft hij nu. 

"Ik had beter eerst met Ruud zelf kunnen praten. Ik had voor de persconferentie geen tijd meer om met Ruud te praten", legde Van Basten zaterdag uit. "We kwamen namelijk terug van Frankfurt en gingen meteen trainen. Spijt is een groot woord, maar ik had dit wel anders moeten doen. Dat heb ik ook tegen Ruud gezegd. Want die wist tien minuten na de persconferentie natuurlijk al wat ik over hem had gezegd. Daar was Ruud niet blij mee."

Vermoedelijke opstellingen Nederland: Van der Sar; Heitinga, Ooijer, Mathijsen en Van Bronckhorst; Van der Vaart, Sneijder en Cocu; Van Persie, Kuijt en Robben.

Portugal: Ricardo; Miguelo, Meira, Carvalho en Valente; Costinha, Deco en Maniche; Figo, Pauleta en Ronaldo.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen