AZ op plek drie na dik verdiende zege op Heracles

29 september 2019, 18:45   Bijgewerkt: 29 september 2019, 18:56

AZ heeft zondagmiddag met 2-0 gewonnen van Heracles Almelo. In de eerste helft miste AZ een legio aan kansen en het had in de tweede helft uiteindelijk een penalty van Teun Koopmeiners nodig om op voorsprong te komen. Calvin Stengs besliste in de slotfase de wedstrijd door de 2-0 te maken. Door de overwinning staat AZ - dat enkele spelers rust kon geven - nu op een derde plek, één punt achter koplopers Ajax en PSV en is de goede seizoensstart definitief.

Voor AZ betekende het duel tegen Heracles alweer de derde wedstrijd in een week tijd. Mede hierdoor koos trainer Arne Slot ervoor om wat wisselingen door te voeren. Sterspeler Calvin Stengs kreeg rust en begon op de bank. Ook Ron Vlaar en Yukinari Suguwara, tegen Feyenoord nog basisspelers, begonnen op de bank en werden vervangen door Pantelis Hatzidiakos en Dani de Wit. Afgelopen donderdag won de ploeg van Slot afgetekend met 0-3 van Feyenoord.

Heracles ging iets meer vooruit spelen en kreeg met Cyriel Dessers en invaller Dabney Dos Santos twee grote kansen op de gelijkmaker. AZ wisselde smaakmakers Idrissi en Boadu om ze rust te gunnen en werd steeds slordiger in de passing. Het mag zichzelf verwijten dat het niet in de eerste helft al ruim afstand had genomen van Heracles, dat zodoende in leven bleef.

De ploeg van Frank Wormuth werd sterker in de slotfase en ging nadrukkelijker op zoek naar een treffer, maar de goal viel aan de andere kant. Heracles kreeg de bal niet weg, waarna Stengs naar binnen soleerde en de trekker overhaalde met een droge knal. AZ stijgt door deze overwinning naar plek drie, kent een geweldige seizoensstart onder Arne Slot en kan zich op gaan maken voor de Europa-League kraker tegen Manchester United van aankomende donderdag. Kan het ook tegen de grote jongens voor een verrassing zorgen?

Opstellingen en beoordelingen*:

AZ: Marco Bizot 6,5, Jonas Svensson 6,5, Pantelis Hatzidiakos 6,5, Stijn Wuytens 6, Owen Wijndal 6,5, Fredrik Midtsjo, 7,5 Dani de Wit 6, Teun Koopmeiners 7, Albert Gudmundsson 6 (28. Calvin Stengs 7), Myron Boadu 5 (76. Yukinari Sugawara -), Oussama Idrissi 7 (82. Zakaria Aboukhlal -)

Heracles Almelo: Janis Blaswich 7, Tim Breukers 5, Robin Pröpper 6, Mats Knoester 6, Lennart Czyborra 5, Orestis Kiomourtzoglou 6, Alexander Merkel 5, Mauro Junior 4,5 (74. Jeremy Cijntje -), Silvester van der Water 5 (73. Dabney Dos Santos -), Cyriel Dessers 5, Joey Konings 5,5

Man of the match: Fredrik Midtsjø

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling