ErediVisie: Larss on, opvallende keepers, RBC/RKC en van A tot Z

30 september 2019, 11:30

De rode kaart van Django Warmerdam was zonder twijfel het meest besproken moment van het weekend, maar er gebeurde nog veel meer. AZ maakte tegen Heracles Almelo wéér veel indruk, Sam Larsson deed een slechtweer-samba en was eindelijk weer eens on. Dat geldt een stuk minder voor ADO Den Haag, dat er niet goed in zit en verder waren er hoofdrollen voor de keepers. In onze wekelijkse rubriek ErediVisie blikken we terug op het afgelopen speelweekend.

{image[336262][right-half][]}Slot heeft het van A tot Z voor elkaar

AZ maakt in de eerste maanden van het seizoen veel indruk, wat grotendeels is toe te schrijven Arne Slot. Hij is in Alkmaar bezig aan zijn eerste trainersklus en heeft zijn zaakjes direct goed voor elkaar. AZ speelt fris en aanvallend voetbal, wat niet alleen complimenten, maar ook veel punten oplevert. Met kwalificatie voor de groepsfase van de Europa League en negentien punten uit acht competitiewedstrijden had Slot zich geen betere start van zijn trainerscarrière kunnen wensen. Ter vergelijking: met Slot aan het roer heeft AZ na acht speelrondes één punt meer gepakt dan in het seizoen 2008/2009, toen de Alkmaarders met Louis van Gaal als hoofdcoach op overtuigende wijze landskampioen werden. Slot mag zich sinds gisteren tevens de best startende trainer van AZ ooit. Was het een meesterzet om Slot door te schuiven naar de functie van hoofdtrainer? Het is nog iets te vroeg om die conclusie te trekken, maar de start is in elk geval veelbelovend.

RKC het nieuwe RBC

RKC Waalwijk heeft het zwaar in de Eredivisie. Heel zwaar. In acht wedstrijden veroverde de promovendus nog maar één schamel puntje. Het aantal doelpunten dat de Waalwijkers incasseert, baart ook grote zorgen: gemiddeld meer dan drie per wedstrijd. Trekt RKC deze lijn door, dan wordt het de club met de minste punten ooit in de Eredivisie én de club met de meeste tegendoelpunten sinds de eeuwwisseling. De vergelijking met provinciegenoot RBC Roosendaal is al snel getrokken. De club, die in 2011 uit het profvoetbal verdween, veroverde in het seizoen 2005/2006 slechts negen punten en is daarmee houder van het record van het minst aantal punten in één Eredivisie-seizoen. RBC stond toen na acht speelrondes op twee punten en dat is er nog altijd eentje meer dan RKC tot nu toe veroverde. RBC en RKC: niet alleen qua clubnaam lijken ze veel op elkaar, maar ook qua (historische) prestaties. En dat is voor de Waalwijker geen goed teken.

Weekend van de keepers

De opvallendste rol in de Eredivisie was dit weekend weggelegd voor... de keepers. Het begon vrijdagavond met een puntgave assist van Dennis Telgenkamp, gevolgd door een enorme blunder van VVV-goalie Thorsten Kirschbaum. Hij schoof de bal zo in de voeten van smaakmaker Chidera Ejuke, die wel raad wist met het buitenkansje. De fout van Joël Drommel – die daarmee Larsson aan zijn tweede goal hielp – was zo mogelijk overigens nóg pijnlijker, terwijl Etienne Vaessen ruziede met ploeggenoot Paul Quasten. Er was ook een hoofdrol voor Sergio Padt, die zijn schoen (patta, zie onder) uitdeed en tijd won, maar géén geel kreeg. Jeroen Zoet treuzelde veel minder lang, maar ging tegen PEC Zwolle – waar goalie Xavier Mous met twee blunders de hand in eigen boezem stak – wel op de bon. Alexander Koselev hield voor het eerst sinds 3 april (!) weer een keer de nul en Andre Onana was de enige (!) Ajacied die geen schot produceerde tegen FC Groningen. Janis Blaswich blonk wel uit, maar moest toch tweemaal vissen.

{image[336252][left-half][]}Larss on

Sam Larsson liep na afloop van Feyenoord – FC Twente met de wedstrijdbal van het veld. Hij maakte dan officieel geen hattrick, omdat 'zijn tweede goal' als een eigen goal van Peet Bijen de boeken inging, maar de Zweed was wel de grote uitblinker bij de Rotterdammers. Larsson is typerend voor het Feyenoord van dit seizoen: de ene week ergert men zich groen en geel aan het spel van de Zweed, terwijl hij een week later de pannen van het dak speelt. Voor Feyenoord geldt hetzelfde: vorige week voorkwam het in de laatste seconde een blamage bij FC Emmen en midweeks werd het kansloos weggespeeld door de talenten van AZ, maar dit weekend overtuigde het wél negentig minuten. Aankomende donderdag spelen de Rotterdammers tegen FC Porto voor de Europa League. Het is te hopen dat Feyenoord er weer zin in heeft, anders kan het wel eens een hele zware avond worden tegen een gerenommeerde ploeg als Porto. Sam lijkt in welk geval Larss on

ADO mist El Khayati en Becker

ADO Den Haag kent een zeer zwakke start van het seizoen. Afgelopen vrijdag ging het pijnlijk met 3-0 onderuit tegen FC Emmen. De ploeg van Alfons Groenendijk mist duidelijk de creativiteit van Nasser El Khayati en de snelheid van Sheraldo Becker: het is niet gek dat de ploeg tot dusver slechts tienmaal scoorde, waarbij ook nog twee eigen goals van Feyenoorders zitten. Alleen Fortuna Sittard (zeven goals en één eigen goal van Haris Vuckic) produceerde minder doelpunten dan de ploeg uit de Hofstad, die zelf ook al driemaal in eigen doel schoot en zo de tegenstander regelmatig een handje helpt. Met Ajax, PEC Zwolle, Vitesse en sc Heerenveen is het programma bovendien niet makkelijk: staan de vervangers van El Khayati en Becker dan wellicht wel op?

En dan nog even dit...

Sergio's Padtta's

HeerenVenlo

Ook in dit geval laat Bas doorspelen

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen