Gullit: "Jeugd is materialistisch, zij vinden dat luxe status bepaalt"

1 oktober 2019, 09:17   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Opgegroeid op Amsterdamse straten, tussen de knokploegen van iedere buurt. Constant de verleiding van misdaad en het snelle geld. Waar de iets oudere generatiegenoot Willem Holleeder voor het boevenpad koos, hield Gullit zijn droom voor ogen: voetballer worden. Vanuit die achtergrond speelt hij vandaag een hoofdrol in de laatste aflevering van de serie Street Kings in Jail, waarin Gullit met Edward van Gils - de Godfather of Street Football - een bezoek brengt aan de gevangenis van Veenhuizen.

Gullit zag de roerige tijd in Amsterdam voor zijn ogen gebeuren. De drang voor een criminele carrière kreeg geen vat op hem, wel op diverse leeftijdsgenoten. Gullit wilde een voetbalcarrière, die drang hield hem van de 'verkeerde' daden. Hij wilde niet stelen en knokken op straat, maar voetballen. "Op de straat was de verleiding er telkens", doelt hij onder andere op drugs. "Sommige jongens deden dingen die niet konden. Maar je kunt nog steeds de keuze maken om daar wel of niet aan mee te doen", vertelt Gullit. "Het belangrijkste verschil was dat ik al een doel voor ogen had. Ik was al met voetbal bezig."

Lees meer over Street Kings in Jail: "De tijd van Pablo Escobar was voor hem realiteit"

Gevangenis Veenhuizen

In de gevangenis van Veenhuizen ontmoette Gullit jongens die de verkeerde keuzes maakten en achter de tralies belandden. "De jeugd van tegenwoordig is zo materialistisch. Zij vinden dat luxe status bepaalt en bij status hoort macht. Als je dat belangrijk vindt, kun je de verleiding niet weerstaan", aldus de Europees kampioen van 1988, die onder de indruk was van wat hij zag in Veenhuizen. "Maar ook confronterend. We denken dat mensen de gevangenis in gaan om ze te laten leren, maar dat is helemaal niet zo. Ze leren alleen maar betere contacten krijgen om het straks nog beter te doen."

Edward van Gils

Edward van Gils

FC Emmen

Gullit heeft het over het project Naoberschap Inside van FC Emmen. Emmen opereert als eerste betaald voetbalclub van Nederland binnen de gevangenismuren. Emmen verzorgde trainingen om gedetineerden waarden bij te brengen. Via het netwerk van Emmen leverde dit drie gevangenen uiteindelijk een baan op. "Dit is wel een indicatie, ook voor hogerhand en de politiek, om goed na te denken wat je nou moet doen in bepaalde gevallen. Wat moet je doen als ze eruit komen? Want daar gaat het om. Sommigen kunnen niet wachten om terug te gaan. Nou, dan weet je het wel. Sommigen weten het niet. Het ligt ook aan het soort vergrijp. Er zijn echt goede gasten bij. Dat zijn de kleinere boefjes, die moet je een nieuwe kans geven zodra ze vrij komen."

Edward van Gils

Edward van Gils

De aflevering van Streetkings in Jail met Ruud Gullit is vanavond vanaf 21.00 uur te zien op Insight TV (kanaal 38, KPN-pakket) en via Insight.tv.

Door: Steven Koelma

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen