Gullit: "Jeugd is materialistisch, zij vinden dat luxe status bepaalt"

1 oktober 2019 – Opgegroeid op Amsterdamse straten, tussen de knokploegen van iedere buurt. Constant de verleiding van misdaad en het snelle geld. Waar de iets oudere generatiegenoot Willem Holleeder voor het boevenpad koos, hield Gullit zijn droom voor ogen: voetballer worden. Vanuit die achtergrond speelt hij vandaag een hoofdrol in de laatste aflevering van de serie Street Kings in Jail, waarin Gullit met Edward van Gils - de Godfather of Street Football - een bezoek brengt aan de gevangenis van Veenhuizen.

Gullit: "Jeugd is materialistisch, zij vinden dat luxe status bepaalt"

Gullit zag de roerige tijd in Amsterdam voor zijn ogen gebeuren. De drang voor een criminele carrière kreeg geen vat op hem, wel op diverse leeftijdsgenoten. Gullit wilde een voetbalcarrière, die drang hield hem van de 'verkeerde' daden. Hij wilde niet stelen en knokken op straat, maar voetballen. "Op de straat was de verleiding er telkens", doelt hij onder andere op drugs. "Sommige jongens deden dingen die niet konden. Maar je kunt nog steeds de keuze maken om daar wel of niet aan mee te doen", vertelt Gullit. "Het belangrijkste verschil was dat ik al een doel voor ogen had. Ik was al met voetbal bezig."

Lees meer over Street Kings in Jail: "De tijd van Pablo Escobar was voor hem realiteit"

Gevangenis Veenhuizen
In de gevangenis van Veenhuizen ontmoette Gullit jongens die de verkeerde keuzes maakten en achter de tralies belandden. "De jeugd van tegenwoordig is zo materialistisch. Zij vinden dat luxe status bepaalt en bij status hoort macht. Als je dat belangrijk vindt, kun je de verleiding niet weerstaan", aldus de Europees kampioen van 1988, die onder de indruk was van wat hij zag in Veenhuizen. "Maar ook confronterend. We denken dat mensen de gevangenis in gaan om ze te laten leren, maar dat is helemaal niet zo. Ze leren alleen maar betere contacten krijgen om het straks nog beter te doen."

Voor de duidelijkheid: betere contacten om te stijgen op de ladder in de wereld van misdaad en criminaliteit. Niet om het leven te beteren. "Je moet lef hebben om uit je omgeving te gaan. Dat durven ze vaak niet. Ook is de kans op een baan miniem. Dus wat ga je dan doen? Je wordt er niet beter op", zegt Gullit, die het omschrijft als een vicieuze cirkel. "Daarom is het ook zo mooi dat een club als Emmen deze jongens een kans geeft. Het laat ook zien hoe belangrijk het probleem is."

FC Emmen
Gullit heeft het over het project Naoberschap Inside van FC Emmen. Emmen opereert als eerste betaald voetbalclub van Nederland binnen de gevangenismuren. Emmen verzorgde trainingen om gedetineerden waarden bij te brengen. Via het netwerk van Emmen leverde dit drie gevangenen uiteindelijk een baan op. "Dit is wel een indicatie, ook voor hogerhand en de politiek, om goed na te denken wat je nou moet doen in bepaalde gevallen. Wat moet je doen als ze eruit komen? Want daar gaat het om. Sommigen kunnen niet wachten om terug te gaan. Nou, dan weet je het wel. Sommigen weten het niet. Het ligt ook aan het soort vergrijp. Er zijn echt goede gasten bij. Dat zijn de kleinere boefjes, die moet je een nieuwe kans geven zodra ze vrij komen."

Edward van Gils, als Godfather of Street Football de presentator van het programma, doet dan ook een oproep aan de profclubs om in ieder geval bekijken of projecten à la Emmen mogelijk zijn. "Ik geloof in zoiets veel meer dan mensen vast zetten en straffen voor wat ze hebben gedaan. Natuurlijk, het moet gebeuren. Maar wat daarna? Jongens die teruggaan in de maatschappij beginnen negen van de tien keer weer een wiethok, omdat ze in de eerste maanden niet rond kunnen komen. FC Emmen zegt: ik veroordeel deze jongens niet, maar geef ze een kans om terug te komen in de maatschappij."

De aflevering van Streetkings in Jail met Ruud Gullit is vanavond vanaf 21.00 uur te zien op Insight TV (kanaal 38, KPN-pakket) en via Insight.tv.

Door: Steven Koelma

Eredivisie

gerelateerd