Ajax-opponent Valencia in rumoerige tijden: fans lijdend voorwerp

2 oktober 2019, 10:37

Ajax gaat woensdagavond op bezoek bij Valencia in de groepsfase van de Champions League. Zelden was het zo onrustig als dit seizoen op de heilige grond van Mestalla, waar de Amsterdammers een club treffen waar enorm veel is gebeurd de laatste tijd. Met journalist Jurriaan van Wessem, insider bij de club uit de sinaasappelstad, bespreekt FCUpdate.nl de belangrijkste gebeurtenissen uit het verleden.

Wie de huidige staat van Valancia wil analyseren, begint in 2014 bij de overname van Peter Lim. De miljardair werd eerder in verband gebracht bij AC Milan en wilde eigenlijk Manchester United overnemen, maar toen daar de deur dicht bleef en Valencia op de markt te koop kwam, hapte hij toe. Zijn entree op Mestalla bleef niet onopgemerkt: met de Portugees Nuno kwam er direct een nieuwe coach aan het roer. "En dat is niet zo gek: een nieuwe eigenaar, een nieuwe trainer. Maar Nuno deed het aantoonbaar niet goed. Hij handelde alleen in de belangen van Jorge Mendes, een bevriende zaakwaarnemer", vertelt Van Wessem, die de Champions League-kwalificatie van Valencia als diens grootste prestatie noemde. Uiteindelijk werden de prestaties minder bij Valencia, dat Nuno vevolgens ontsloeg en met Voro, Gary Neville en Cesare Prandelli drie hoofdtrainers sleet in korte tijd.

Peter Lim

Peter Lim

Lees ook: Maduro: "Tegenstanders Ajax creëerden kansen in omschakeling"

Komst Marcelino

Na een hele rits trainers en onrust haalde Lim uiteindelijk technisch directeur Mateu Alemany binnen als echte 'manager' van de club. Die stelde op zijn beurt Marcelino aan als trainer en de rust keerde - ondanks een hele matige eerste seizoenshelft vorig jaar - relatief terug. "Marcelino snapte wat er werd gevraagd", zegt Van Wessem. Door de ineenstorting van diverse clubs kreeg Valencia de vierde plaats vorig seizoen cadeau en zo werd voor het tweede jaar op rij de Champions League gehaald onder Marcelino.

Als klap op de vuurpijl won Valencia voor het eerst sinds elf jaar weer een hoofdprijs, de Copa del Rey. Van Wessem: "En mentaal de eerste sinds vijftien jaar. De prijs werd in 2008 vrijwel niet gevierd (vanwege de extreem slechte prestaties in Europa en La Liga, red.), maar gek genoeg baalde Lim van deze winst. Hij vond dat er helemaal geen energie in de beker gestoken moest worden en had dan ook geen enkele aandacht voor de Copa-winst. Na de zege op FC Barcelona heeft hij de spelers nooit bedankt. In Valencia zelf brak wél een volksfeest los. Men had zoiets: we hebben de Copa, nu pakken we door." 

Maar waar iedereen rekende op investeringen van Lim, bleven die nu juist uit. Marcelino wilde dolgraag Rafinha binnenhalen, maar daar stak Lim een stokje voor. Op zijn beurt wilde Marcelino aanvaller Rodrigo niet kwijt (hij stond in de belangstelling van Atlético Madrid voor zestig miljoen). Verder ging Lim ook hoogstpersoonlijk voor de transfer van Toni Lato naar PSV liggen. "Daardoor leed technisch directeur Alemany gezichtsverlies bij PSV, dat dacht dat de deal al rond was. Toen is Alemany op bezoek gegaan bij Lim in Singapore, waar hij nog eens fijntjes op het beleid gewezen is."

Lees ook: Valencia duwt Ajax in favorietenrol: "Een elftal van wereldklasse" 

Beleid van Lim

Wat de exacte beweegredenen zijn van Lim om dit beleid met Valencia te voeren, is moeilijk te zeggen. Uit financieel oogpunt heeft hij de club niet gekocht, uit liefde voor de club of de voetballerij evenmin. "Hij vindt het denk ik gewoon interessant om in het wereldje rond te lopen", aldus Van Wessem over Lim, die vooral voor zichzelf lijkt te werken. Spelers die hij op eigen kosten aantrok bij Mendes, daarvan laat hij ook alleen zichzelf profiteren van de winst. "In Valencia spreken ze daarom van pure diefstal." Mede om die reden werd er niet doorgebouwd met het team dat de Champions League haalde, maar juist gecasht.

De huidige staat van Valencia sinds het ontslag van Marcelino levert een verlies tegen Barcelona, twee remises en twee zeges (waarvan één in de Champions League tegen Chelsea) op. "Hoewel de spelers zich solidair toonden met Marcelino, hebben ze de boodschap wel begrepen. Ze moeten nu met Celades zo goed mogelijk presteren en hebben de persboycot die ze hadden ingesteld na het ontslag, beëindigd."

Volgens Van Wessem moet Valencia momenteel gezien worden als de vijfde of zesde club van Spanje. "Ik denk dat Ajax verder is", zegt hij. "Maar in de Champions League heeft Valencia de eerste wedstrijd gewonnen, dat biedt kansen voor hen. Valencia speelt in tegenstelling tot het begin van de eeuw redelijk verdedigend, afwachtend. Een beetje zoals PSV tegen Ajax speelde, dat zij het moeten oplossen. Ik verwacht ze met een verdedigend blok op het middenveld, met Geoffrey Kondogbia (mits hij fit is, red.) en Francis Coquelin om het middenveld van Ajax te breken."

{image[337150][left-half][]}Cillessen in het doel

Jasper Cillessen werd in de vorige midweekse wedstrijd nog gepasseerd, maar Van Wessem verwacht de goalie wel gewoon in de basis tegen zijn oude club. "Het is best gebruikelijk in Spanje dat er gewisseld wordt bij midweekse wedstrijden. Dat zag je bij Frenkie de Jong, ook bij Cillessen. Daar moet je verder geen conclusies uit trekken", denkt de journalist, die merkt dat men denkt dat de ruil tussen Neto en Cillessen vooral een financiële truc was. En mogelijk dus vanwege het destijds naderende ontslag van Marcelino. Tot dusver maakt de Nederlandse goalie een goede indruk bij Valencia, maar wel met één groot nadeel: hij stopt geen penalty's.

"En de laatste jaren heeft Valencia heel veel strafschopspecialisten gehad, met Diego Alves als uitschieter. Ook voorganger Neto en zijn concurrent Jaume Domènech kunnen penalty's stoppen, maar Cillessen niet. Dat werd pijnlijk duidelijk tegen Inter, in de Trofeo Naranja voorafgaand aan het seizoen. Geen van de acht strafschoppen die hij tegenkreeg, kon hij stoppen. Dat zijn ze in Valencia niet gewend." Tegen Chelsea werd er wel een penalty gemist door de opponent, maar de bal van Ross Barkley eindigde op de lat. Mocht Ajax woensdagavond een penalty krijgen, hoeft Dusan Tadic hem vermoedelijk alleen maar tussen de palen te schieten. 

Door: Nathan Sprey

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen