Ontknoping in Eerste Divisie: vier ploegen in de race voor periode

4 oktober 2019, 18:09

De Eerste Divisie zou de Eerste Divisie niet zijn als het niet alle kanten op kan gaan. Vrijdagavond spelen er maar liefst vier ploegen om de eerste periodetitel. NAC Breda heeft alles in eigen hand, terwijl SC Cambuur, De Graafschap en Excelsior op het vinkentouw zitten bij een misstap van de ploeg uit Breda.

De ranglijst in de Eerste Divisie na acht duels, voorafgaand aan de ontknoping van vrijdagavond:

1. NAC Breda - 19 punten, doelsaldo van +9

2. SC Cambuur - 18 punten, doelsaldo van +14 

3. De Graafschap - 18 punten, doelsaldo van +13

4. Excelsior - 16 punten, doelsaldo van + 6

NAC Breda

De ploeg van trainer Ruud Brood heeft na het gelijkspel van De Graafschap vorige week alles in eigen hand. Het staat bovenaan met negentien punten uit acht wedstrijden en won de laatste drie duels. Dit ging niet zonder slag of stoot. NAC won de laatste drie wedstrijden telkens met één doelpunt verschil en de winnende treffer viel tot driemaal toe in de laatste tien minuten van de wedstrijd. Sydney van Hooijdonk was tot twee keer toe het goudhaantje.

SC Cambuur

In het seizoen 2012/2013 werd Cambuur onder leiding van Henk de Jong kampioen in de Eerste Divisie. De trainer keerde na een periode van twee jaar bij De Graafschap terug op het oude nest. Onder leiding van De Jong kent de ploeg uit Leeuwarden opnieuw een prima seizoenstart. Met topscorer Robert Mühren heeft het een sluwe vos in de spits, hij maakte vorige week nog een hattrick tegen Volendam en staat daardoor al op acht goals.

Ook talenten als Jamie Jacobs en Ragnar Oratmangoen laten hun potentie zien in Leeuwarden en zijn van grote waarde met hun goals en assists. Cambuur is afhankelijk van het resultaat in Breda, maar zal in ieder geval zelf moeten winnen om aanspraak te maken op een periodetitel. Met het zelfvertrouwen zit het in ieder geval goed bij de Leeuwarders, zij wonnen al vijf wedstrijden op rij. De Friezen spelen een thuiswedstrijd tegen directe concurrent Excelsior.

{image[336836][left-half][]}De Graafschap

De Graafschap begon de competitie uitstekend en won de eerste drie wedstrijden telkens met ruime cijfers en het kreeg daarin geen enkel doelpun tegen. Uit bij TOP Oss kwam er voor het eerst wat zand in de motor, waarna het ook tegen NEC genoegen moest nemen met een remise. Door overwinningen op Jong Ajax en Eindhoven leek de weg alsnog open te liggen voor de eerste periode. De Superboeren hadden dit seizoen nog geen wedstrijd verloren en konden bij gunstige uitslagen op de andere velden op bezoek bij Roda JC de eerste periode zelfs al pakken. Er werd echter met 1-1 gelijkgespeeld, waardoor NAC de koppositie overnam en ook Cambuur passeerde de ploeg van Mike Snoei.

De Graafschap maakt nu alleen nog aanspraak op de periode wanneer NAC punten verliest. Dan moet het ook nog een beter doelsaldo hebben dan Cambuur. De ploeg uit Leeuwarden staat op dit moment één doelpunt voor op de ploeg van Snoei. Zelf moet De Graafschap in ieder geval drie punten pakken in de thuiswedstrijd tegen nummer acht Almere City. Uit de historie blijkt dat de Superboeren normaliter weinig problemen kennen met de gasten uit Almere. De laatste zes duels op de Vijverberg werden probleemloos gewonnen door de thuisploeg.

Excelsior

Het moet gek lopen wil Excelsior de periode pakken, maar men weet: alles is mogelijk in de Eerste Divisie. En dus kan ook de nummer vier van de ranglijst de periode nog binnenhalen. De ploeg van Ricardo Moniz wacht een zware klus. Zijn mannen zullen moeten winnen op bezoek bij directe concurrent Cambuur en De Graafschap en NAC zullen ook nog moeten verliezen om een periodefeest mogelijk te maken. Excelsior heeft dit seizoen sowieso al alle moeite om een uitwedstrijd te winnen. Van de laatste vier uitwedstrijden werd er slechts één winnend afgesloten. Mocht de ploeg uit Kralingen winnen, dan zal de ploeg ook een beter doelsaldo moeten hebben dan NAC. Deze valt vooralsnog met een verschil van drie doelpunten in het voordeel van de ploeg uit Breda.

Alle duels beginnen vrijdagavond om 20:00 uur. Op FOX Sports 1 is de ontknoping live te volgen middels een schakelprogramma. Ook via het liveblog op FCUpdate.nl hoef je helemaals niets te missen van al het spektakel.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen