Strijdend Feyenoord boekt prachtige thuiszege op FC Porto

3 oktober 2019, 21:08

Feyenoord heeft in een heerlijk duel zijn eerste overwinning in de groepsfase van de Europa League geboekt. FC Porto, dat haar laatste acht duels op rij won, werd in De Kuip met 2-0 verslagen. Jens Toornstra zorgde direct na rust voor de 1-0, waarna Rick Karsdorp tien minuten voor tijd, op het moment dat Feyenoord met de rug tegen de muur stond, voor de bevrijding zorgde.

Het duel tussen Feyenoord en FC Porto mocht op voorhand, gezien de omvang van beide clubs, in de groepsfase met recht een heuse Europa League-topper worden genoemd. Op het veld maakten beide ploegen dat minder waar. De gasten waren in de beginfase de bovenliggende partij, al leidde dat niet tot grote kansen. De grootste was voor Shoya Nakajima. Na een ingestudeerde vrije trap verscheen de Japanner vrij voor Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer, maar de inzet van de Porto-speler ging over het doel.

Daarna gebeurde er lange tijd weinig. Achteraf bleek dat overigens stilte voor de storm. Na ruim twintig minuten spelen kreeg Feyenoord in de persoon van Ridgeciano Haps de eerste kans, maar het schot van de verdediger ging nét over het doel. De grootste kans in het vervolg van de eerste helft was voor Porto, maar Vermeer redde prima na een inzet vanuit een hoekschop.

Het duel ontbrandde direct na rust. Jens Toornstra zette De Kuip spreekwoordelijk in vuur en vlam door op aangeven van Sam Larsson koeltjes en beheerst diagonaal raak te schieten: 1-0. Enkele minuten later had Toornstra de tot dan toe grootste kans voor Feyenoord op de schoen. Na een voorzet van Steven Berghuis mocht de doelpuntenmaker vrij in de zestien aanleggen voor zijn en Feyenoords tweede van de avond, maar ditmaal vond Toornstra Porto-doelman Agustin Marchesin op zijn pad.

Het bleek een begin dat symbool stond voor een heerlijke tweede helft. Na ruim een uur spelen verraste een ingestudeerde vrije trap Feyenoord opnieuw. Otávio verscheen vrij voor Vermeer en raakte met een snoeihard schot de paal. Aan de andere kant was Berghuis dicht bij de 2-0, maar diens schot ging via de lat over het doel.

De allergrootste mogelijkheid tot dan toe was enkele minuten later voor Moussa Marega. De boomlange en fysiek ijzersterke aanvaller liet zien technisch wat minder begaafd te zijn. Van ruim vijf meter schoot de aanvaller de bal in vrijstaande positie hoog over het doel. Het bleef kansen regenen, want aan de andere kant was het Sam Larsson die de buitenkant van de paal raakte met een stiftje.

Porto bleef echter de betere partij en zette Feyenoord nadrukkelijker tegen de muur. De Rotterdammers wankelden, maar vielen niet om. Invaller Luis Diaz zorgde daar bíjna voor, want het schot van de invaller trof de lat. Waar de Rotterdammers zich volop bezighielden met consolideren en het verdedigen van de 1-0, zorgde Rick Karsdorp tien minuten voor het einde voor hét moment van het duel.

De verdediger stoomde op vanaf de helft van Porto, dribbelde de zestien in en zorgde er met een schot over de grond voor dat een aloude voetbalwet (als je de kansen zelf niet maakt…) in werking trad: 2-0. Een vreugde-explosie volgde, wetende dat Feyenoord die voorsprong niet meer weg zou geven. De Portugezen waren gebroken en de Rotterdammers trokken de drie punten daarna eenvoudig over de streep. Daarmee pakt Feyenoord drie hele belangrijke punten en kweekt het vertrouwen voor de dubbel tegen de zwakste broeder uit de poule: Young Boys, dat won van Rangers.

Opstelling en beoordeling:

Feyenoord: Kenneth Vermeer 7; Rick Karsdorp 7.5 (85. Lutsharel Geertruida -), Eric Botteghin 6, Edgar Ié 7, Ridgeciano Haps 7; Jens Toornstra 7, Leroy Fer 6.5, Renato Tapia 6.5; Steven Berghuis 7, Luis Sinisterra 6 (83. Luciano Narsingh-), Sam Larsson 6,5 (83. Marcos Senesi -)

Man of the match: Rick Karsdorp

*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen