Ajax sluit tweede blok af met moeizame zege op ADO Den Haag

6 oktober 2019, 14:17   Bijgewerkt: 6 oktober 2019, 15:10

Ajax heeft het tweede blok van dit seizoen zondagmiddag afgesloten met een moeizame overwinning op bezoek bij ADO Den Haag. De ploeg van Erik ten Hag werd in een goede eerste helft geholpen door een individuele actie van Hakim Ziyech, die Klaas-Jan Huntelaar op maat bediende. In een uiterst zwakke tweede helft besliste invaller David Neres uiteindelijk het duel: 0-2.

De ploeg van Erik ten Hag kende slechts een wijziging ten opzichte van de doordeweekse wedstrijd tegen Valencia. Waar misschien verwacht werd dat Ten Hag meerdere spelers rust zou gunnen tegen laagvlieger ADO Den Haag, was het enkel Edson Álvarez die ten faveure van Klaas-Jan Huntelaar op de bank plaatsnam. Daardoor ging Donny van de Beek als controleur voetballen in de Hofstad. Ook Fons Groenendijk voerde één wissel door. Waar vorige week Pawel Cibicki nog startte, maakte Danny Bakker vandaag zijn opwachting in de basiself. Midden-Noord, de fanatiek aanhang van ADO, was de eerste twaalf minuten afwezig, om te protesteren tegen het feit dat Ajax-supporters niet worden toegelaten in het Cars-Jeans-stadion.

Daarna bleven de Amsterdammers erg dominant. Op het middenveld had de ploeg alle tijd om rustig te combineren en het gaatje te zoeken tussen de Haagse linies. Als dit gaatje eenmaal gevonden werd, was het opvallend hoe makkelijk Ajax, en vooral Ziyech, soms door de ADO-defensie wist te dribbelen. Tot enkele schoten kwam dit wel (Dest, Ziyech), maar deze waren vaak niet nauwkeurig genoeg. En als ze dit wel waren, stond ADO-keeper Luuk Koopmans in de weg.

Ook de thuisploeg liet zich niet onbetuigd. De ploeg van Groenendijk kende enkele sterke momenten waarin het in de aanval trok, zowel via de lange bal (Kramer) als met enkele combinaties met meerdere mensen (Summerville). De Hagenaren namen echter wel veel risico, door met 5 á 6 mensen voor de bal te staan, waardoor Ajax bij balverlies makkelijk kon counteren. Toen Milan van Ewijk op zo'n moment de bal verspeelde en daardoor Quincy Promes de vrije doortocht richting Koopmans gaf, leek hij hiermee Ajax een simpele 0-2 te schenken. Promes bleef rustig, gaf de bal af aan de vrijstaande Ziyech, maar zag vervolgens hoe de bal via Koopmans en de paal naast het doel belandde. Zo hield Ajax de thuisploeg in leven in het eerste bedrijf.

De tweede helft startte zoals de eerste helft: ADO kwam gelijk erg fel opzetten, maar dit was slechts van korte duur. Ajax nam de dominantie snel weer over, maar creëerde veel minder dan in de eerste helft. Waar de eerste helft aantrekkelijk was voor de neutrale toeschouwer, was de tweede helft van een beduidend lager niveau. De ploeg uit Amsterdam werd slordig, maar ADO was niet bij machte hiervan te profiteren. Met ingang van het Haags Kwartiertje probeerde trainer Groenendijk nog iets te forceren door spits Thomas Necid in te brengen voor linksback Milan van Ewijk.

Even werd ADO ook echt dreigend, maar toen Ajax na een slecht uitgespeelde corner kon counteren en invaller David Neres - hij moest opnieuw op de bank beginnen - scoorde, was de wedstrijd gespeeld. Door de zege blijft Ajax voor het eerste in ruim twintig jaar de eerste zestien duels van het seizoen ongeslagen en heeft het de beste Eredivisie-start in meer dan tien seizoenen. Ondanks de mindere wedstrijd gaat Ajax-coach Ten Hag ongetwijfeld met een goed gevoel de interlandperiode in na het succesvolle tweede blok van zijn ploeg.

Opstellingen en beoordelingen*

ADO Den Haag: Luuk Koopmans 6; Aaron Meijers 6, Shaquille Pinas 6,5, Tom Beugelsdijk 6, Milan van Ewijk 6,5; Danny Bakker 5 (78. Bilal Ould-Chikh -), Dion Malone 6, Lex Immers 5,5; John Goossens 5 (70. Thom Haye), Michiel Kramer 6, Crysencio Summerville 6,5.

Ajax: André Onana 6,5; Nicolás Tagliafico 6, Daley Blind 7, Joël Veltman 6 , Sergino Dest 6,5; Lisandro Martínez 6, Quincy Promes 6 (80. David Neres -), Donny van de Beek 6; Dusan Tadic 6, Klaas-Jan Huntelaar 6,5, Hakim Ziyech 6,5 (89. Edson Álvarez -).

Man of the match: Daley Blind

*: speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling