Oranje zakelijk voorbij Rusland in jubileumduel Van de Donk

8 oktober 2019, 21:58

Op degelijke wijze hebben de Oranje Leeuwinnen dinsdagavond in Eindhoven gewonnen van Rusland. In het jubileumduel van Daniëlle van de Donk, die haar honderdste interland opluisterde met het scoren van de 1-0, was Nederland een maatje te groot voor de fysiek en verdedigend spelende Russische vrouwen. De zege zorgt ervoor dat Oranje fier aan kop gaat in de EK-kwalificatiepoule, met zes punten voor op Rusland, Slovenië en Kosovo.

Sinds 2010 is Van de Donk (28) international, ze debuteerde in december tijdens een vriendschappelijk duel tegen Mexico. Op dat moment speelde ze nog voor Willem II. Een jaar later ging ze naar VVV-Venlo en in 2012 stapte ze over naar háár club PSV. Daar speelde ze zichzelf echt in de kijker, waarna ze via een korte periode in Zweden bij Arsenal belandde. Bij de Londense club is Van de Donk een van de sterkhouders, en ook in Oranje is de kilometervreter niet meer weg te denken uit de basis.

De goal kwam gelukkig tot stand, want een pass van Renate Jansen viel via een Russische verdediger voor de voeten van Van de Donk, die zo opeens alleen voor de keeper stond. Rustig rondde ze de kans af en gaf ze haar jubileumduel zo een fraai extraatje. Belangrijker was dat Oranje de hechte defensie van Rusland direct doorbroken had, want na elke balverovering door Nederland zakte Rusland direct in om te verdedigen.

Omdat het baltempo te laag was en Oranje verder weinig echt goed spel liet zien, vielen er niet veel meer hoogtepunten te noteren in de eerste helft. Toch hadden zowel Nederland als Rusland kunnen scoren: de penalty van Sherida Spitse werd gekeerd door de Russische keepster en snel na de 1-0 van Van de Donk raakte Rusland de paal. Verder viel Desiree van Lunteren uit, ze kon na een aantal overtredingen op haar niet verder. De jarige Liza van der Most (26) verving haar.

Dat was inderdaad het geval. Zonder groots te spelen had Oranje niks meer te duchten van Rusland. Waar Slovenië (2-4) afgelopen vrijdag nog voor veel problemen zorgde, kon het kapot gespeelde Rusland dat niet meer opbrengen. Omdat Van de Donk tien minuten voor tijd nog vergat de 3-0 te maken, bleef het bij 2-0 in Eindhoven. Oranje pakte wel weer drie punten en is nu met een totaal van twaalf de onbetwiste koploper van de EK-kwalificatiepoule.

Opstelling en beoordelingen Nederland:

Sari van Veenendaal 6.5, Desiree van Lunteren 5.5 (31. Liza van der Most 7), Anouk Dekker 5, Dominique Bloodworth 5.5, Merel van Dongen 5.5, Sherida Spitse 5, Daniëlle van de Donk 7, Jill Roord 5, Lineth Beerensteyn 5.5 (73. Victoria Pelova 6), Vivianne Miedema 6.5 (82. Ashleigh Weerden -), Renate Jansen 6.5.

Woman of the match: Daniëlle van de Donk

*Speelsters moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen