Droomduo Boadu-Stengs helpt ook Jong Oranje aan zege

11 oktober 2019, 20:24   Bijgewerkt: 11 oktober 2019, 20:35

Jong Oranje heeft vrijdagavond uitstekende zaken gedaan in de EK-kwalificatiereeks door op de Vijverberg met 4-2 te winnen van de leeftijdsgenoten uit Portugal. Groots was het in Doetinchem allerminst, maar onder leiding van het dit seizoen toch al zo succesvolle AZ-duo Myron Boadu (hij maakte zijn debuut) en Calvin Stengs boekte het de tweede overwinning op rij.

Lang had debutant Boadu niet nodig om zijn stempel te drukken bij Jong Oranje. Net als bij AZ toonde hij zich een uitstekend koppel met Stengs, die de bal – net als zo vaak dit seizoen – nog breed legde op zijn ploeggenoot na acht minuten voetballen, waarna Boadu zijn eerste minuten direct opluisterde met zijn eerste treffer.

Sowieso was het aandeel van AZ-spelers bij Oranje erg hoog, want ook Dani de Wit, Teun Koopmeiners - hij speelde eveneens een uitstekende wedstrijd - en Owen Wijndal hadden een basisplaats bij Erwin van de Looi, die ondanks de vroege voorsprong maar weinig tevreden kon zijn met zijn ploeg in de eerste helft. Er lukte weinig in de voor rust bij Oranje, dat de Portugezen steeds gevaarlijker zag worden.

Dat Diogo Quierós vlak voor de pauze uit een afgemeten voorzet de gelijkmaker binnenkopte, was dan ook onmogelijk onverdiend te noemen. Toch kwam Oranje opnieuw in een zetel direct in de tweede helft, nadat Stengs een balletje tegen een Portugese arm aanschoot en zijn ploeggenoot – net als in Alkmaar – Koopmeiners vervolgens vanaf elf meter raak mikte. Maar opnieuw kon Jong Oranje er niet echt lang van genieten, want na een overtreding van Wijndal ging de bal aan de andere kant ook op de stip. Maarten Paes, hij maakte geen onuitwisbare indruk op het slechte veld in Doetinchem, werd naar de verkeerde kant gestuurd: 2-2.

In de slotfase hield Paes de beloftenploeg van Nederland wél een paar keer op de been, al had de goalie van FC Utrecht daar ook het nodige geluk bij. Net op het moment dat Jong Portugal sterker werd, was het aan de andere kant raak. De goed ingevallen Cody Gakpo bracht de bal voor de voeten van Stengs, die met een afgemeten lage diepe pass maatje Boadu wederom vond: hij maakte zijn droomdebuut compleet met de winnende treffer. In de slotfase wilden de uitbundige Portugezen nog een strafschop na een ongelukkige handsbal achterin bij Oranje, maar ondanks een woedende bank bij Portugal – waar in de eerste helft ook al een gele kaart werd uitgedeeld en ook in de slotfase meerdere stafleden op de bon gingen – kwam een derde strafschop er niet.

Diep in blessuretijd schoot Stengs van buiten het strafschopgebied in de counter ook nog hard en laag de eindstand op het scorebord: 4-2. Daardoor wordt het droomdebuut van Boadu en goede optreden van Stengs kracht bijgezet met de eerste plaats in Groep 7: met zes punten uit twee duels is de formatie van Erwin van de Looi als enige nog zonder puntverlies.