Zwitserland pakt laatste strohalm in jacht op EK-ticket

15 oktober 2019, 23:03

Zwitserland doet weer volop mee in de strijd om een ticket voor het EK. De ploeg had tot dusver slechts acht punten gehaald en stond in groep D derde achter Denemarken en Ierland, die er vier meer hadden. Er moest vanavond dus gewonnen worden van koploper Ierland om in de race te blijven voor het EK-ticket en dit lukte: 2-0.

Zwitserland - Ierland 2-0

Door de nederlaag van afgelopen vrijdag tegen Denemarken dreigde Zwitserland de concurrentie uit het oog te verliezen en dus waren drie punten noodzakelijk tegen Ierland, waar de Zwitsers eerder deze kwalificatie met 1-1 tegen gelijk hadden gespeeld. In eigen huis was het na iets meer dan een kwartier al raak. Seferovic kon net buiten de zestien onbedreigd uithalen en de spits van Benfica zag zijn schot buiten bereik van keeper Darren Randolph in de rechterhoek eindigen.

Het duurde lang voordat de beslissing viel, maar een kwartier voor tijd kon Zwitserland zichzelf in veilige haven schieten. Séamus Coleman veroorzaakte een penalty en moest met rood vertrekken. Ricardo Rodríguez kon vervolgens vanaf de stip voor de bevrijdende 2-0 zorgen, maar faalde doordat keeper Randolph de bal op de paal tikte. Diep in de blessuretijd viel de beslissende 2-0 alsnog toen Shane Duffy een schot van Zwitserland in zijn eigen doel werkte.

GibraltarGeorgië  2-3

Onderin groep D moest Georgië winnen om nog enigszins kans te maken op een rechtstreeks ticket voor het EK en anders een goede uitgangspositie om via de Nations League alsnog door te stromen naar het toernooi. Tegen voetbaldwerg Gibraltar, dat nog nul punten had, leek er ook geen vuiltje aan de lucht toen het na twintig minuten 0-2 stond. Giorgi Kharaishvili scoorde na een prachtige pass over de verdediging van Levan Shengelia na tien minuten de 0-1 en met een schitterende uithaal van grote afstand verdubbelde Jaba Kankava die voorsprong na twintig minuten: 0-2.

In de tweede helft leek het echter helemaal mis te gaan toen Lee Casciaro met een laag schot en Roy Chipolina met een rebound uit een corner voor twee verrassende doelpunten voor Gibraltar zorgden. Het waren pas de eerste twee doelpunten voor het land in deze kwalificatie. Een punt leek er lange tijd in te zitten, maar Giorgi Kvilitaia zorgde zes minuten voor tijd toch nog voor de volle winst voor Georgië, waardoor Gibraltar opnieuw met lege handen achterbleef.