Van 't Schip boekt zege met Grieken, Italië haalt uit

15 oktober 2019, 23:09   Bijgewerkt: 15 oktober 2019, 23:34

John van 't Schip heeft zijn eerste zege als bondscoach van Griekenland binnen. In eigen huis werd Bosnië en Herzegovina op een 2-1 nederlaag getrakteerd, waardoor die ploeg concurrent Finland weg zag lopen aan de top van de poule. Italië, dat zich dit weekend al voor het EK had geplaatst, had ondertussen weinig problemen met Liechtenstein.

Griekenland - Bosnië en Herzegovina 2-1

De Grieken hadden drie van hun laatste vier duels in deze EK-kwalificatie verloren, maar de Europees kampioen van 2004 kon tegen Bosnië na een half uur eindelijke een keer juichen. Vangelis Pavlidis, de spits van Willem II, kreeg na een snelle combinatie de bal in de zestien aangespeeld en na een simpele beweging schoot hij de 1-0 in de linkerhoek. Heel lang konden de Grieken echter niet genieten van die voorsprong, want Amer Gojak liep vijf minuten later een voorzet van Arsenal-back Sead Kolašinac tegen de touwen: 1-1.

Lange tijd leek het erop dat Van 't Schip opnieuw zonder zege zou blijven als bondscoach, maar een eigen doelpunt van Adnan Kovacevic zorgde twee minuten voor tijd toch nog voor de 2-1 zege. Die was op basis van de kansen die de Grieken daarvoor al hadden gekregen wel verdiend te noemen. De zege van Griekenland zal ook met flink gejuich zijn ontvangen in Finland, want hun droom om eindelijk mee te doen aan een EK is hierdoor een stukje dichterbij gekomen. Zij wonnen eerder op de avond namelijk met 3-0 van Armenië en door de nederlaag van Bosnië blijven de Finnen tweede in poule J met nu een voorsprong van vijf punten.

Liechtenstein - Italië 0-5

Italië boekte ondertussen de achtste zege deze kwalificatieronde door op bezoek bij Liechtenstein met 0-5 te winnen. Nadat Italië zich dit weekend al plaatste voor het EK stuurde bondscoach Robert Mancini veel wisselspelers het veld in en al na twee minuten lag de eerste treffer in het net toen Federico Bernardeschi helemaal vrij in de zestien een voorzet binnen wist te lopen.

Pas laat na rust voerden de Italianen de score flink op. Andrea Belotti kopte twintig minuten voor tijd de 0-2 binnen en zag zeven minuten later Alessio Romagnoli een voorzet met het hoofd tot doelpunt promoveren. Vlak voor het eindsignaal vielen er nog twee goals. Stephan El Shaarawy schoof op het randje van buitenspel de 0-4 binnen na een slim passje van Bryan Cristante en na een voorzet van Giovanni Di Lorenzo kopte Belotti in de blessuretijd ook nog zijn tweede van de avond binnen.