Gullit over jeugdig Chelsea: "Transferban is goed geweest"

23 oktober 2019, 09:02   Bijgewerkt: 23 oktober 2019, 14:11

Door de transferban staat er sinds dit seizoen onder Frank Lampard een ander Chelsea. Miljoenenaankopen konden door de coach niet worden gedaan, de sterke eigen jeugd is ingepast en daarmee volgt de Premier League-club het voorbeeld van Ajax. Dat beide ploegen in de Champions League tegenover elkaar staan woensdagavond, vindt Ruud Gullit, voormalig speler van The Blues, dan ook zeer interessant. "Voor Chelsea is het juist goed dat ze die ban hebben gehad", stelt hij.

Andrii Shevchenko (43 miljoen), Fernando Torres (58 miljoen), Álvaro Morata (66 miljoen) en keeper Kepa (80 miljoen). Zomaar even een greep uit de grote aankopen die zijn gedaan sinds de Russische oligarch Roman Abramovitsj de club overnam in 2003. Met vijf landstitels, een Champions League, twee Europa League's en een handjevol Engelse bekers pakten The Blues de nodige prijzen, al kostte het de Rus naar verluidt inmiddels zo'n 1,5 miljard euro.

Maar na het zo teleurstellende vorige seizoen - een lijn dat na de titel in 2017 werd ingezet - onder Maurizio Sarri die na één jaar alweer mocht vertrekken, was de club toe aan een nieuwe start. Een frisse wind. Er moest schoon schip worden gemaakt om de strijd met Liverpool en Manchester City (op termijn) weer aan te kunnen gaan. Frank Lampard werd aangesteld als manager en de hand ging ondanks het vertrek van Eden Hazard noodgedwongen op de knip: Chelsea kreeg een transferban en mag tot en met volgend jaar zomer geen transfer doen.

"Voor Chelsea is het wel goed dat ze die ban hebben gehad", stelt Ruud Gullit in gesprek met FCUpdate.nl. De Nederlandse voetballegende denkt dat het goed was dat er opnieuw gekeken werd naar het eigen beleid. "Chelsea heeft echt een geweldige jeugd, altijd al gehad", weet hij. "Maar als je ze alleen doorverkoopt of verhuurt, dan komt dat er niet uit. Met deze ban was dit het uitgelezen moment om daar een keer gebruik van te maken."

Dat kind van de club Lampard, die zelf ook uit de jeugdopleiding komt, werd aangesteld als nieuwe trainer, helpt volgens de voormalig Chelsea-speler ook zeker mee. "Lampard geeft jeugd ook écht de kans", vindt Gullit, die in Tammy Abraham en Mason Mount de absolute lichtpuntjes ziet. Maar er zijn meer talenten die doorbreken: Chelsea behield Callum Hudson-Odoi, ondanks de nodige interesse van Bayern München deze zomer, en hij wordt op langere termijn gezien als de opvolger van Hazard. 

Ook verdediger Fikayo Tomori krijgt een serieuze kans van Lampard achterin bij Chelsea en speelt vrijwel alles. En de talentvolle rechtsachter Reece James valt ook zo nu en dan in. Met succes: vier van de laatste vijf Premier League-duels werden gewonnen, alleen Liverpool was te sterk. "Veel Engelse clubs kunnen wat dat betreft nu een voorbeeld nemen aan Chelsea. Ze kunnen niets kopen en opeens staan er talenten op, met een coach die het aandurft. Dat is wat er bij Manchester United ook een beetje gebeurt, bij Arsenal durven ze dat nog veel te weinig."

Hoewel Lampard aan het begin van dit seizoen naast twee Supercups greep, die in Engeland en Europa, en ook in de Premier League zeer wisselend begon, vindt Gullit de ploeg een goede indruk maken. "Zo'n omschakeling heeft nou eenmaal tijd nodig. Maar ze spelen écht goed! Ook tegen Manchester United (4-0 verlies, red.) speelden ze goed. Maar met jonge spelers moet je de tijd nemen. Dat zag je bij Ajax ook: die geven ook jeugd de kans, hebben een duidelijke filosofie, maar ook zij hebben er lang over gedaan."

Duel in Amsterdam

Dat beide ploegen tegenover elkaar staan, is voor Gullit een 'interessante' wedstrijd. Niet alleen hoe Ajax omgaat met bijvoorbeeld Abraham ("Ben benieuwd hoe hij het tegen de verdedigers van Ajax gaat doen"), maar ook hoe de teams zich tegen elkaar verhouden. "Ik hoop vooral een goede wedstrijd te zien", aldus Gullit. "Ajax is in balbezit de betere ploeg. Engelse clubs vinden het niet lekker als de tegenstander veel druk zet."

Hoewel Gullit geen uitgesproken favoriet ziet, is hij wel nieuwsgierig naar de wedstrijd. "Een geweldige ontmoeting. Ik ben erg benieuwd." Voorkeur heeft hij als voormalig speler van The Blues wél: "Voor mijn werk in het buitenland is het belangrijk dat Ajax doorgaat, maar in een rechtstreeks duel ben ik voor Chelsea. Al hoop ik zeker dat Ajax samen met Chelsea doorgaat naar de volgende ronde."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen