KNVB en FIFPro willen tienminutenregel bij hoofdblessures

23 oktober 2019, 08:20

Als het aan de KNVB en de FIFPro ligt, komt er een nieuwe regel die van kracht is bij hoofdblessures. Zowel de Nederlandse bond als de internationale spelersvakbond pleiten voor een tienminutenregel die artsen helpt om vast te stellen of er sprake is van een hersenschudding.

Tijdens die tien minuten moet een speler tijdelijk vervangen worden door een andere speler. Blijkt uit het onderzoek dat er sprake is van een hersenschudding, dan wordt de wissel definitief doorgevoerd. Is dat niet zo, dat mag de geblesseerd geraakte speler terugkeren in het veld. De FIFPro wil de regel voorstellen bij de IFAB, de spelregelcommissie van de FIFA. "Artsen hebben een batterij aan testen nodig om te beoordelen of een speler een hersenschudding heeft", zegt Vincent Gouttebarge, die Chief Medical Officer is bij de FIFPro en universitair docent bij het Amsterdam UMC, tegen De Telegraaf. "Maar bij de huidige drieminutenregel is er te weinig tijd voor de arts om die testen in het veld ook af te werken."

In het rugby is de tienminutenregel al enige tijd van kracht, om te voorkomen dat spelers met een hersenblessure terugkeren in het veld. Ook de KNVB hoopt dat de regel snel kan worden ingevoerd in het voetbal. "Invoering van de tienminutenregel zou heel goed zijn. Maar dan niet als vervanging van de huidige drieminutenregel, maar naast de huidige regel", aldus bondsarts Edwin Goedhart. "Er zijn ook situaties waarin je wél binnen drie minuten kunt bepalen wat het beste is voor een speler."

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen