Tops en flops uit derde speelronde Champions League

24 oktober 2019, 11:47   Bijgewerkt: 24 oktober 2019, 15:11

De derde speelronde van de Champions League werd vanuit Nederlands oogpunt een teleurstelling. Ajax incasseerde tegen Chelsea de eerste nederlaag van dit seizoen. Gelukkig voor de Amsterdammers is er nog lang geen man over boord. Maar de blik van Ajax gaat eerst op komende zondag voor de Klassieker tegen Feyenoord, terwijl wij nog even terugblikken op wat de afgelopen twee dagen gebeurde in de Champions League.

Tops

1. Hattrickhelden Mbappé en Sterling

De een deed het nog sneller dan de ander. Kylian Mbappé en Raheem Sterling maakten dinsdagavond allebei een hattrick in de tweede helft. De Fransman had hier als invaller 22 minuten voor nodig, terwijl Sterling het nóg sneller deed en binnen 11 minuten driemaal op het scorebord stond. Dat je Mbappé niet boos moet maken bleek, want de aanvaller startte tot zijn eigen verbazing op de bank. "Ik had verwacht dat ik zou starten, maar ik heb laten zien dat het moeilijk is om zonder mij te winnen", zei hij na afloop. De nog steeds pas twintigjarige Mbappé brak het record van de jongste Franse speler die een hattrick maakt in een Europese competitie.

{image[337587][right-half][]}2. De kleine grote Belg Mertens

Dries Mertens is onsterfelijk aan het worden bij Napoli. De kleine Belg was woensdagavond de grote man door twee keer te scoren en hielp daarmee niet alleen zijn ploeg maar ook zichzelf naar een overwinning. Door de twee goals tegen Salzburg is Mertens namelijk officieel voorbij Diego Armando Maradona op de all-time topscorerslijst van Napoli, de Belg maakte nu al 116 goals in dienst van de Zuid-Italiaanse ploeg. Hij heeft nog maar vijf goals nodig om nummer één Marek Hamsik van de troon te stoten. "Ik hoop dat record ook te verbeteren. Nog vijf keer scoren, misschien lukt dat voor Kerst", sprak hij.

3. Håland houdt niet op

Erling Braut Håland is pas negentien jaar, maar zit op scoren. De spits van Salzburg maakte dit seizoen al twintig goals in dertien wedstrijden. Dat hij het in de Oostenrijkse competitie kan, wist men al een tijdje maar de Noor laat het nu ook op het allerhoogste niveau zien. Hij scoorde al een hattrick tegen Genk en ook op Anfield maakte hij als invaller een doelpunt. Tegen Napoli tekende hij voor twee treffers, waardoor zijn totaal in de Champions League op zes staat. Als de boomlange spits dit gemiddelde vasthoudt, dan lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat een Europese topclub hem oppikt.

4. Slavia Praag 

Slavia Praag werd in Groep F met Internazionale, Borussia Dortmund en FC Barcelona als het lelijke eendje gezien, maar de ploeg uit Tsjechië verrast vriend en vijand met uitstekend spel. Op bezoek bij Inter werd in de extra tijd een zege weggeven en ook Barcelona kwam met de schrik vrij door een eigen goal van Peter Olayinka. De Tsjechen lieten de Catalanen niet in hun spel komen en kreeg een legio aan kansen om de wedstrijd te winnen. Uiteindelijk verloren zij weliswaar met 1-2, maar de manier waarop Slavia speelde geeft nog maar eens aan dat de topploegen in deze groep dit varkentje niet zomaar wassen.

{image[335804][right-half][]}5. Courtois

Thibaut Courtois is vaak de Kop van Jut geweest, maar deze keer mag Real Madrid de doelman op hun blote knieën danken. Tegen Galatasaray had de Belg meerdere uitstekende reddingen in huis. Zonder Courtois was Zinedine Zidane misschien wel dieper in de penarie geraakt. Zo redde Courtois één op één met Andone en had hij een geweldige reflex in huis op een volgende kans van Andone (zie tweet hieronder). Echt helemaal niemand kon dinsdagavond voorbij de Rode Duivel, want hij stond in de tweede helft ook een doelpunt van Younes Belhanda in de weg.

Flops

1. Belgische clubs

De conclusie van Club Brugge-trainer Philippe Clement was duidelijk: "Dit is een ander niveau", sprak de coach na de 0-5 zeperd tegen Paris Saint-Germain. De Belgische topclub probeerde het met aanvallend voetbal, maar liep daardoor in de tweede helft volledig in het mes. Een harde leerschool, die een dag later ook beleefd werd door RC Genk. Ook die club zakte in de tweede helft door het ijs en verloor met 1-4 van Liverpool. In de Belgische studio werd na de wedstrijd gezegd dat Genk te veel respect had voor de Engelsen. Natuurlijk is het geen schande om van PSG of Liverpool te verliezen, maar iets meer weerstand bieden is toegestaan.

2. Atalanta Bergamo

De vreugde was gigantisch bij Atalanta Bergamo toen het Champions League-ticket vorig seizoen werd veiliggesteld. De club had hoge verwachtingen, maar moet halverwege de groepsfase erkennen dat het vooralsnog voor spek en bonen deelneemt. Na de nederlagen tegen Dinamo Zagreb (4-0) en Shakhtar Donetsk (1-2) werd er nu ook ruim verloren van Manchester City (5-1). De club van Marten de Roon en Hans Hateboer heeft het slechtste doelsaldo in het toernooi en merkt dat de Champions League niet altijd een droom is.

{image[337573][right-half][VAR]}3. VAR bij Ajax

Of het helemaal waterdicht is, is niet zeker maar er ontstond woensdag al snel na de afgekeurde goal van Quincy Promes commotie over de VAR. Op social media werden beelden gedeeld waar te zien was dat Promes niet buitenspel stond toen hij scoorde en dat de goal dus onterecht werd afgekeurd. De peperdure technologie van de UEFA zou hier geen fouten mee mogen maken en het is moeilijk voor te stellen dat de beslissing inderdaad onjuist was. Toch is de VAR met de afgekeurde goal voer voor discussie. Alweer.

4. Blunderende keepers

Tot nu toe is het iedere speelronde raak: blunderende keepers. Dit keer traden Andriy Pyatov (Shakhtar Donetsk) en Anthony Lopes (Olympique Lyon) in een negatieve hoofdrol. Pyatov dacht dinsdag tegen Dinamo Zagreb (2-2) dat hij een judoka was. De sluitpost legde Mario Gavranovic zomaar op de grond en veroorzaakte daarmee een penalty. Gelukkig voor Pyatov hield Shakhtar nog een punt over aan het duel, voor Lopes waren de druiven helemaal zuur. De ploeggenoot van Memphis Depay was verantwoordelijk voor de nederlaag die Lyon leed bij Benfica (2-1). Vlak voor het einde gooide de aanvoerder de bal zomaar in de voeten van Pizzi. Met alle gevolgen van dien.

Pyatov

Lopes

5. Invalbeurt Siem de Jong

De invalbeurt van Siem de Jong doet stof opwaaien. Critici bestempelen zijn minuten als armetierig. De dertigjarige De Jong was na zijn verhuur aan Sydney FC afgeschreven. Sec gezien is de keuze voor hem in de slotfase tegen Chelsea best verklaarbaar. Wie had Erik ten Hag op dat moment anders moeten brengen? Perr Schuurs, Noussair Mazraoui of Razvan Marin? David Neres stond al in het veld en Klaas-Jan Huntelaar kwam gelijktijdig met De Jong. Echter doemt de vraag op of er niets beters rondloopt om plaats te nemen op de bank. Blijkbaar vindt Ten Hag spelers als Jurgen Ekkelenkamp en Noa Lang niet rijp genoeg en is Zakaria Labyad totaal overbodig geraakt.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen