Tegenvallende Derby van het Noorden levert geen winnaar op

27 oktober 2019, 14:29   Bijgewerkt: 27 oktober 2019, 16:17

De Derby van het Noorden is geëindigd in een gelijkspel door twee gegeven penalty's: 1-1. In een wat saaie wedstrijd zijn sc Heerenveen en Groningen er niet in geslaagd om de drie punten te grijpen. In een gezapig duel waren twee penalty's nodig om het publiek wakker te schudden. Hicham Faik en Charlison Benschop faalden beiden niet vanaf elf meter.

De eerste helft was weinig hoogstaand. Beide ploegen waren erg angstig om verdedigend wat weg te geven.  In het begin van de wedstrijd leek Heerenveen wat meer controle te hebben, maar de kansen bleven uit. De ploeg uit Friesland, die de laatste negen thuisduels ongeslagen was, kon geen vuist maken. Na vijftien minuten spelen werd het spel stilgelegd, omdat de supporters van FC Groningen balletjes op het veld hadden gegooid. Dit deden ze als protestactie, aangezien sfeeracties met vuurwerk niet meer worden toegestaan binnen de stadions.

De tweede helft begon veelbelovend met een schot van Mohamed El Hankouri, maar zijn schot trof de bovenkant van de lat. Daarna zakte het niveau van de wedstrijd ver in, waarbij beide ploegen niks konden creëren. Dat veranderde in de slotfase. Na bijna zeventig minuten spelen had Groningen recht op een penalty. Ricardo van Rhijn hield Mike te Wierik vast in de zestien meter, maar Lindhout deed niks. Waar eerst de VAR wel optrad bij de penalty voor Heerenveen, greep deze nu niet in. Paar minuten later was het wel raak. Na een voorzet van Kaj Sierhuis, maakt Sherel Floranus duidelijk hands, waardoor de bal op de stip ging. Ook Benschop faalde niet van elf meter, 1-1.

Pas in de laatste minuten kwam er weer een grote kans voor Heerenveen. Sven Botman kwam helemaal vrij bij een corner, maar kopte recht op Sergio Padt af. De wedstrijd eindigde in een gelijkspel, waar beide ploegen niet veel mee opschoten. Wel is Heerenveen nu tien wedstrijden ongeslagen in eigen huis.

Opstellingen en beoordelingen:

sc Heerenveen: Hahn 7, van Rhijn 6,5, Dresevic 6,5, Botman 7, Floranus 6,5, Veerman 6,5 (Dreyer 89.), Faik 6,5, Kongolo 6,5, Ejuke 6 (Bruijn 81.), Odgaard 6,5 (Halilovic 78.), van Bergen 6,5

FC Groningen: Padt 7, Zeefuik 6,5, te Wierik 7, Itakura 6,5, Warmerdam 6,5, Hrustic 6 (5,5 Asoro 45.), Matusiwa 8, El Massaoudi 6, El Hankouri 6,5, Sierhuis 6 (Memisevic 79.), Benschop 6 (Schreck 84.)

Man of the match: Azor Matusiwa

*Spelers moeten tenminste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.